prooptiki@msn.com

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας αναγόρευσε σε επίτιμο μέλος τον Πίτερ Μάκριτζ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ, ανακηρύσσει τον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Μάκριτζ σε επίτιμο μέλος του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΦΑ:

Αξιότιμε κ. Καθηγητά,
Σας ανακοινώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας με ομόφωνη απόφασή του σας αναγόρευσε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό σας.

Η πρόσφατη πολιτογράφησή σας ως Έλληνα πολίτη επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την τεράστια προσφορά σας στις Ανθρωπιστικές και δη στις Νεοελληνικές Σπουδές, επιβεβαιώνοντας πλήρως το νόημα της ρήσης του Ισοκράτη «Ἕλληνες καλοῦνται οἱ τῆς ἡμετέρας παιδείας μετέχοντες»

Παρακαλούμε να δεχθείτε τον σεβασμό όλων μας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μπουμπάρης

Η Γενική Γραμματέας
Καλλιόπη Καλποδήμου

Σημειώνεται πως ο Βρετανός ελληνιστής τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στην ιστορική εξέλιξη του νεότερου ελληνισμού, την Πέμπτη (24/3), σε τελετή τιμητικής πολιτογράφησης, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο καθηγητής Μάκριτζ δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία από το 1973 έως το 1980 στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, ενώ από το 1981 δίδασκε στη Σχολή Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου και διετέλεσε, από το 1996 έως την πρόωρη συνταξιοδότησή του το 2003, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, διδάσκοντας ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία του πολιτισμού.

Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ακαδημαϊκή πορεία του έχει ταυτιστεί με το Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη νεοελληνική γλώσσα. Πολυγραφότατος ο ίδιος με έρευνα και στην πεζογραφία και στην ποίηση αγγίζει μέσα από τα βιβλία του τα θέματα του ελληνικού πολιτισμού. «Η νεοελληνική γλώσσα», «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766-1976, «Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας», «Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας» είναι κάποια από τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί, ενώ η συμβολή του στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από άρθρα του σε εκδόσεις είναι εξίσου σημαντική.

Επίσης, έχει μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα πολλά ελληνικά κείμενα, όπως πεζογραφήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη, αλλά και ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου και Τίτου Πατρίκιου.

Δεχόμενος την τιμή από τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη, ο κ. Μάκριτζ αφηγήθηκε μια ιστορία που του είχαν διηγηθεί όταν ήταν ένοικος του ζεύγους Σεφέρη στην οδό Άγρας στο Παγκράτι.

«Στις αρχές του 1961 ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε σ΄ αυτή την αίθουσα και εκτέλεσε το ποίημα “Στο περιγιάλι το κρυφό” στο πιάνο μπροστά στο ζεύγος Σεφέρη. Όπως μου είπε η Μαρώ, στην αρχή, η μελοποίηση δεν άρεσε καθόλου στο ζεύγος, όχι μόνο γιατί ο συνθέτης είχε καταργήσει την άνω τελεία στο στίχο “πήραμε τη ζωή μας• λάθος”, αλλά και όταν άρχισε να μιλάει ο Θεοδωράκης για μπουζούκια έφριξαν. Όμως είμαι σίγουρος ότι έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Τότε δεν είχε γίνει ακόμα η ηχογράφηση του τραγουδιού. Ο Σεφέρης λεγόταν Σεφεριάδης και η Μαρώ, η σπιτονοικοκυρά μου Μαρία Σεφεριάδη».

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πουλάς: «Σε κίνδυνο η καταβολή των φετινών επιδοτήσεων από τις παλινωδίες στον ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Πουλάς: «Σε κίνδυνο η κανονικότητα καταβολής των φετινών επιδοτήσεων από τις συνεχιζόμενες για τρίτη χρονιά παλινωδίες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ» Ερώτηση σχετικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σαρωτικοί έλεγχοι απο τριμελές κλιμάκιο της επιθεώρησης Εργασίας στο Ναύπλιο

Σαρωτικοί έλεγχοι από τριμελές κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ναύπλιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις σε ότι αφορά τους εργαζόμενους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2004: Ρεκόρ τηλεθέασης της ΝΕΤ από την απευθείας μετάδοση της Eurovision στην Κωνσταντινούπολη

392: Ο Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας αναγορεύεται σε μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 392: Δολοφονείται ο αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Β’, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκστρατεία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος: «Στηρίζουμε, Αναπτύσσουμε, Καινοτομούμε»

Αργολίδα 13 & 14 Μαΐου 2022 Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος: «Στηρίζουμε, Αναπτύσσουμε, Καινοτομούμε» Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
No more posts to show