Είναι γνωστό ότι στην αρχαιότητα ο Παυσανίας την πηγή αυτή την ονόμαζε «Δίνη». Εμείς στην Αργολίδα την ονομάζουμε Ανάβαλο. Δεν είναι κάτι διαφορετικό παρά μία υποθαλάσσια πηγή κοντά στο χωριό Κιβέρι που αναβλύζει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες νερού.
Το τοπίο από ψηλά μπορεί είναι εντυπωσιακό, καθώς τα νερά που περισσεύουν χύνονται με δύναμη στη θάλασσα το αποτέλεσμα όμως είναι εκατομμύρια κυβικά νερού να χάνονται!
Τα νερά της πηγής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριόντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι το πρωτογενές νερό πόσιμο χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία. Το 1970 κατασκευάστηκε ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως έργα σύλληψης καθαρού νερού από υποθαλάσσιες καρστικές πηγές μέσα στην ίδια τη θάλασσα, ένα ημικύκλιο φράγμα με θυρίδες που ανοιγοκλείνουν ώστε να διατηρούν τη στάθμη του νερού εντός του φράγματος υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Το 1990 συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι πηγές του Ανάβαλου να λύσουν το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η Αθήνα. Τελικά επελέγη η λύση του Εύηνου.
Είναι γνωστό ότι για χρόνια η Αργολίδα και γενικότερα ο Δήμος Ναυπλιέων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο κορυφώθηκε το 2007 και 2008.
Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και όλα συνηγορούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ή περισσότερα σημεία καμπής της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με μελέτες ο Ανάβαλος θεωρείται η μοναδική αξιόπιστη Πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης, μετά από την προβλεπόμενη επεξεργασία ώστε να αφαιρούνται τα άλατα που καθιστούν το νερό μη πόσιμο.
Σύμφωνα με τις μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι ο νερό της πηγής μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις υδροδότησης της περιοχής. Εδώ ξεκινά ένα γαϊτανάκι γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας της Διοίκησης.
• Υποβάλλονται προτάσεις χρηματοδότησης
• Αποφασίζεται και εγκρίνεται προγραμματική συμφωνία Δήμου Ναυπλιέων-Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υδροδότηση.
• Εξελίσσεται αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων-Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με ΥΠΕΝ-Περιφέρεια Πελοποννήσου περί αναγκαιότητας εξεύρεσης πόσιμου νερού και αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.
• «Νερό πηγή Ζωής» με πρόβλεψη για επιδείνωση των συνθηκών.
• Απουσία συνολικού σχεδιασμού
Πρόταση
• Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έχει υλοποιήσει έργα και έχει εκπονήσει μελέτες που στοχεύουν στην εξοικονόμηση νερού, την μείωση των διαρροών και την ελαχιστοποίηση του μη αποδοτικού νερού.
Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται διότι η περιοχή αναπτύσσεται (τουρισμός-υπηρεσίες) και η διαθεσιμότητα καλύπτεται μερικώς με μονάδα αφαλάτωσης.
• Προτείνουμε την επικαιροποίηση των μελετών με σαφή διάκριση των χρήσεων (ύδρευση-άρδευση) με σαφές λειτουργικό μοντέλο.
• Την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου.
• Άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έναρξη κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης .
• Ορθολογική χρήση των πηγών
Μπορεί έστω και «στο και πέντε» να επιλυθεί η ασφαλής υδροδότηση του Δήμου Ναυπλιέων και να εκλείψει το φάσμα της λειψυδρίας.
ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ