prooptiki@msn.com

Όργιο φημών για Καραθώνα και ΤΑΙΠΕΔ -Με ξεκάθαρες θέσεις και ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Δημήτρης Κωστούρος

Αίσθηση προκαλούν τα δημοσιεύματα των Αθηναϊκών ιστοσελίδων που αφορούν την Καραθώνα και την αξιοποίηση της από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και οι αναφορές σε έκταση 1912 στρεμμάτων αφού μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η έκταση που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ από την εποχή των μνημονίων είναι 430 στρέμματα περίπου. Προφανώς η ξαφνική αύξηση των στρεμμάτων έχει ως σημείο αναφοράς την απαίτηση «βοσκών» της περιοχής που απαιτούν και διεκδικούν νομικά την επιστροφή των εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αφού λοιπόν δεν αξιοποιήθηκαν οι εκτάσεις που οι βοσκοί υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν ζητάνε πλέον την επιστροφή τους. Κάτι τέτοιο φυσικά το ποιο πιθανόν είναι να οδηγήσει σε αγοροπωλησίες που κανένας δεν γνωρίζει κατά πόσο θα επηρεάσει την Καραθώνα που θεωρείται λαϊκή πλαζ.
Κωστούρος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις αφού στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει συναίνεση από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι δεδομένο ότι εκτός από τα δημοσιεύματα στο γραφείο του Δημάρχου δεν υπάρχει καμία πρόταση η οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το ΤΑΙΠΕΔ που να προκαλεί ανησυχία η να μαρτυρά κινητικότητα γύρω από το θέμα της Καραθώνας. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου 2013 όπως είχε επισημανθεί και στον Αθηναϊκό τύπο : «Την παρεμπόδιση πώλησης της τουριστικής έκτασης στην Καραθώνα από το ΤΑΙΠΕΔ, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων και για τον σκοπό αυτόν συγκρότησε επιτροπή στην οποία μετέχουν ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, οι βουλευτές του νομού και οι δήμαρχοι Άργους – Μυκηνών και Επιδαύρου.
Αποστολή της επιτροπής είναι οι συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη χρήση της παραλίας Καραθώνας, εξετάζοντας παράλληλα και τον σχεδιασμό μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης στην περιοχή.»
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, με δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν και στα Αθηναϊκά ΜΜΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι :
«Η δημοτική αρχή και οι πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία τους με κάθε μέσο, να περιφρουρήσουν και να διαχειριστούν την Καραθώνα για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών» υπογράμμισε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος.
Πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια τεράστια έκταση, πολύτιμη τόσο για τους δημότες μας όσο και τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων, την οποία δεν θα επιτρέψουν να την «διαχειριστεί» εν λευκώ το ΤΑΙΠΕΔ». Επίσης, ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ξεπούλημα» δημόσιας γης και των παραλιών του Δήμου Ναυπλιέων, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης 1.911 στρεμμάτων δημόσιας γης στην Καραθώνα από το ΤΑΙΠΕΔ, και ενημέρωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των φορέων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των οικοπέδων στην Καραθώνα.
Αναρτήσεις
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα parapaolitika.gr και στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα : “Σύντομα θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση του ακινήτου Καραθώνα στο Ναύπλιο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο μετά το Ελληνικό συνολικής έκτασης 1.912 στρεμμάτων που αξιοποιεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το ακίνητο που βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο της Αργολίδας, έχει έκταση που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το Costa Navarino.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η μεγάλη έκταση του ακινήτου που το καθιστά σημαντικό. Η θέση του το αναδεικνύει ως από τα πιο επιβλητικά ακίνητα της Αργολίδας. Εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της πόλης του Ναυπλίου, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. στην ανατολική πλευρά της πόλης. Γειτνιάζει δε με το κάστρο του Παλαμηδίου και η ακτογραμμή του ξεπερνά τα 1.500 μέτρα.
Το ακίνητο είχε περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η αξιοποίηση του καθώς μεγάλο μέρος του ακινήτου, περίπου 436.000 τ.μ., είχε λάβει με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 1968 το δικαίωμα δικαιοχρησίας για 75 έτη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Στόχος του δικαιώματος αυτού ήταν αξιοποίηση του Κτήματος Καραθώνα ως τουριστικού χώρου προς αξιοποίηση.
Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση του τεράστιας αξίας ακινήτου, ούτε από τον ΕΟΤ, ούτε από κανένα άλλο φορέα. Για το σκοπό αυτό το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπ. Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 κ.ά. διατάξεις», περιέλαβε διάταξη που επαναφέρει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης επαναφέρει την πλήρη κυριότητα σε άλλα περίπου 10.000 τ.μ. που εκ παραδρομής θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στον ΕΟΤ, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Το Κτήμα Καραθώνα, παρά την γειτνίαση του με την πόλη του Ναυπλίου είναι εν πολλοίς αναξιοποίητο και μη καταπατημένο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περίπτερα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουόμενων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ.».
Ακίνητο Καραθώνα στο Ναύπλιο
Η αξιοποίηση του ακινήτου που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, θα πραγματοποιηθεί στο σύνηθες πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων δηλαδή μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι αναψυχής κ.λπ.. Σημειώνεται ότι από τα 1.912 στρέμματα πάνω από τα 400 στρέμματα είναι αξιοποιήσιμα.
Και καθώς το ακίνητο συνδυάζει τη μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, την εγγύτητα στην Αθήνα, την παρουσία πολύ σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων (Μυκήνες, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.λπ.), την ύπαρξη καλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στις γειτνιάζουσες πόλεις του Ναυπλίου και τους οικισμούς της Αργολίδας, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας