prooptiki@msn.com

Ξεκίνησε η λειτουργία του Περιφερειακού συμβουλίου Τουρισμού με Όλγα Κεφαλογιάννη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα νέο, σημαντικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει στον σχεδιασμό και στη διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής της χώρας, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία της και πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.
Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα όργανο με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, στη χάραξη και στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, όπως αυτή επανακαθορίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Η υπουργός Τουρισμού τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα:
-Στην ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
– Στη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.
-Στη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού.
Στη συνέχεια, η κυρία Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), επισημαίνοντας πως αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να συμπεριλάβουμε τις τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Κεφαλογιάννη: Ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού
Τονίζοντας την αναγκαιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, η κυρία Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η συστηματική συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και οι συνέργειες μεταξύ των Περιφερειών θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών.
Η υπουργός στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας τα έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Η υπουργός ζήτησε επίσης από τους Περιφερειάρχες να παροτρύνουν τους Δήμους και τις Κοινότητες να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν στην προσβασιμότητα στις παραλίες.
Αναφορικά με ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προς όφελος και των Περιφερειών, η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι είναι κομβικό να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη.
Σχετικά με τη διαχείριση του «τέλους ανθεκτικότητας», επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από την είσπραξη του τέλους και θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Τέλος, στη δευτερολογία της, η υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί στον ελληνικό τουρισμό να μετράει χρονιές-ρεκόρ και αύξηση στους αριθμούς.
Γι’ αυτόν τον λόγο το περιφερειακό συμβούλιο είναι σημαντικό ώστε να λειτουργήσει για το σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι μια ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Ο πολιτισμός “μπαίνει μπροστά” ως κορυφαίος πόρος για την ανάπτυξη του τουρισμού και στις 13 Περιφέρειες».
Εκπροσωπώντας θεσμικά την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε το υπουργείο Τουρισμού για τη σημαντική του πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, «κάτι που δείχνει» όπως είπε, «τη σημαντική διάσταση των Περιφερειών στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση του Τουρισμού και για να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει κεντρικά».

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γοήτευσε το κοινό η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου στην 3η Χορωδιακή Συνάντηση στο Άργος

“Τραγουδάμε μαζί”! Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της 3ης χορωδιακής συνάντησης που υλοποίησε ο σύλλογος “Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους” στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνάντηση Γεωργόπουλου με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης, κ. Πάνο Αλεξανδρή

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, στο Δημαρχείο τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής

  Προς υλοποίηση προχωρά το έργο της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα και από τις τελικές λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Περιφερειάρχη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευαγγελίστρια Ναυπλίου: Η Υποδοχή Ιερών Λειψάνων για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου (φωτο)

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με θρησκευτική κατάνυξη τον εσπερινό των Ιερών Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου που πραγματοποιήθηκε από

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »