prooptiki@msn.com

Ξεκίνησε να λειτουργεί η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΜΕΠ) Τρίπολης

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΜΕΠ) Τρίπολης, ξεκίνησε και επισήμως τη λειτουργία της, στην οδό Αλεξάνδρου Σούτσου-Ναυπλίου 10. Eκεί παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και διάγνωσης στην ψύχωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 271.1711710. Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 16.00-21.00.
Όπως αναφέρει η Επιστημονική ομάδα Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση:
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΜΕΠ) συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια.
Κύριο μέλημα αποτελεί η ελαχιστοποίηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων και η αποτροπή ή η μείωση των υποτροπών μέσω της ενίσχυσης και της βελτίωσης της λειτουργικότητας των ατόμων και της ένταξής τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις της ΜΕΠ αφορούν στην θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και επιπτώσεων του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου, την υποστήριξη του ωφελούμενου και του περιβάλλοντος του, ώστε να καταστεί δυνατή επίτευξη η γρήγορη κοινωνική επανένταξή του.
Απευθύνεται σε εφήβους από 11 ετών και στις οικογένειές τους και ενήλικες που εκδηλώνουν κοινωνικά ελλείμματα, απομόνωση, ζητήματα συμπεριφοράς (εκρηκτική ή παράδοξη συμπεριφορά, ζητήματα διαγωγής στο σχολείο), χαμηλή ανοχή στη ματαίωση, έτερο-αυτοεπιθετικότητα, αλλαγές του συναισθήματος, εμμονές, δυσκολίες στην επικοινωνία, μείωση λειτουργικότητας (σχολείο, εργασία, δραστηριότητες), αλλαγή σε ρουτίνες – συμπεριφορές, παραμέληση ατομικής υγιεινής-αυτοφροντίδας.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:
1. Εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για τα πρόσωπα φροντίδας του.
2. Εστιασμένες παρεμβάσεις (ψυχολογική/ ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ συμβουλευτική) σε άτομα που εκδηλώνουν την συμπτωματολογία.
3. Κινητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος για συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία.
4. Ψυχοεκπαίδευση του ατόμου και της οικογένειάς του.
5. Συμβουλευτική οικογένειας.
6. Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό.
7. Εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
8. Άμεση διασύνδεση και παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες δομές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
9. Προγράμματα και δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εξυπηρετούμενών της, με οργάνωση κατάλληλων ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο και σε συνεργασία με φορείς της κοινότητας.
10. Προγράμματα συνεργασίας, ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων της κοινότητας, για τις ψυχωτικές διαταραχές και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αυτών.
11. Δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.
12. Συμμετοχή για τη δημιουργία εκπαιδευτικών πρωτοκόλλων και πρωτοκόλλων αξιολόγησης όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΜΕΠ στη χώρα κλπ.
Οι υπηρεσίες της Μονάδας θα παρέχονται δωρεάν εντός της κοινότητας, σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης. Με εκτίμηση, Επιστημονική ομάδα Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Επικοινωνία Ανδριανού με Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Διοικητή Νοσοκομείου Ναυπλίου και Αστυνομικό Διευθυντή μετά τα επεισόδια σε Νέα Κίο και Ναύπλιο

Μετά τα επεισόδια με πυροβολισμούς που σημειώθηκαν αρχικά σε καταυλισμό Ρομά στη Νέα Κίο και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, ο Βουλευτής Αργολίδας της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου: Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια με πυροβολισμούς

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ναυπλίου απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια από ομάδα Ρομά με πυροβολισμούς, για την Παρασκευή 8/12/2023, στην πύλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από το ΚΕΔΑΣΥ στο 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου

Τη Δευτέρα, 4-12-2023, η ψυχολόγος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Αργολίδας κα. Παναγιώτα Κουτσιαύτη και η Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής (ΕΑΕ) κα. Αικατερίνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »