prooptiki@msn.com

Νερό και έλλειψη εργατικών χεριών οι αντίπαλοι του ροδιού στην Ερμιόνη

Μία θετική χρονιά μετράνε οι παραγωγοί ροδιού στην Ερμιόνη που όμως ενώ βλέπουν ότι ποιότητα και ποσότητα είναι στα επίπεδα που προσδοκούν από την άλλη μεριά τα προβλήματα που υπήρχαν όχι μόνο δεν λύνονται αλλά αυξάνονται . Ο Ιωσήφ Μερτύρης από την Ερμιόνη με συσκευαστήριο και διαλογητήριο και τυποποιητήριο ροδιών δηλώνει «πρίν πολλά χρόνια στην πρώτη γιορτή ροδιού είχα υποστηρίξει ότι εάν δεν λυθούν τα προβλήματα στο τέλος δεν θα υπάρχει ρόδι για να γιορτάζουμε Σήμερα με την έλλειψη εργατικών χεριών και τα σημαντικά προβλήματα με το νερό που βγάζει αλμύρα είμαστε σε μία προβληματική κατάσταση. Εάν είχε λυθεί το πρόβλημα με το νερό μέσω του Αναβάλλου τότε τα ελαιοτριβεία της Ερμιόνης θα δούλευαν από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνη και η παραγωγή ροδιού θα ήταν σίγουρα διπλάσια τουλάχιστον»
Κλείνοντας ο Ιωσήφ Μερτύρης επεσήμανε ότι : «Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει φυτευτεί ένα καινούργιο δένδρο . Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους νέους είναι και η βασική αιτία της έλλειψης καλλιέργειας και αυτό κάποτε πρέπει να αντιμετωπισθεί »
Από τον Οικόκηπο της Ερμιονίδας ο Δημήτρης Κόντος τρίτης γενιάς καλλιεργητής ροδιάς δήλωσε : « η φετινή χρονιά είναι καλή σε επίπεδο παραγωγής αλλά έχει επιδεινωθεί η κατάσταση με τα νερά όπου η αλατότητα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα Αν σκεφτείς την άνοδο που έχει προκύψει από την ώρα που φτιάξαμε τον φάκελο για το ΠΟΠ Ρόδι Ερμιονης πόσα δένδρα χάθηκαν αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος την ζημιά. Πρίν από 15-20 χρόνια ήταν 200 περιβόλια ενώ τώρα έχουν μειωθεί στα 150.» Σε ότι αφορά την πορεία της χρονιάς ο Δημήτρης Κόντος δήλωσε ότι : «η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη κατά 10-15% .Οι τιμές ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οριστικά και θα ήμαστε ευχαριστημένοι εάν πάνε από 50-65 λεπτά στην πρώτη ποιότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες για να πάμε οργανωμένα σε εξαγωγές Από την συνολική παραγωγή ήμαστε ευχαριστημένοι όταν φεύγει στο εξωτερικό» Σε ότι αφορά την μεταποίηση ο Δημήτρης Κόντος θα δηλώσει ότι : «ένα μεγάλο ποσοστό ροδιών φεύγει πλέον για χυμό και αυτό κρατά την παραγωγή ζωντανή ΑΝ φυσικά λυθεί το πρόβλημα με το νερό τότε θα αλλάξουν όλα και θα πάμε για μεγάλη αύξηση Σε ότι αφορά το βιολογικό ρόδι κινείται στα 70- 80 λεπτά αλλά όπως αναφέρει ο Κόντος :
« λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια» Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συνολική παραγωγή θα φθάσεις τους 1500 τόνους.

ypaithros.gr-Γιώργος Αργυρίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο ενδυματολογικός πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μουσείο»

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργανώνει με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »