Ναύπλιο: Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Βατόπουλου την Κυριακή 28 Μαΐου στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τον Νίκο Βατόπουλο την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 ώρα 7 μμ στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με αφορμή το βιβλίο του: ” Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του ’30 και ως το 1944, ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο και με φόντο την Αθήνα της Κατοχής αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Μαζί με την καθημερινότητα, έρχονται στο φως διαδρομές μέσα στην Αθήνα, τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο Πατησίων, ο συνοικιακός αθλητισμός γύρω από το «Σπόρτιγκ», τα μπάνια στο Φάληρο, τα ταξίδια με καΐκι ως το Άστρος, η εξερεύνηση του παραμυθένιου τοπίου στις όχθες του Κηφισού. Όλα αυτά συνθέτουν μια διαφορετική εμπειρία της αστικής διαβίωσης και δίνουν τροφή για σκέψη για τις ανάγκες της απλής ζωής, για το δικαίωμα στην ευτυχία, για τη σταδιακή ενηλικίωση μέσα από τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής. Με την Αθήνα πρωταγωνίστρια, το ημερολόγιο αυτό είναι ένα από τα σπάνια γραπτά τεκμήρια γραμμένα από παιδί ή έφηβο στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40. Δίνει το έναυσμα για σύγκριση, μελέτη, αναστοχασμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1988 εργάζεται στην εφημερίδα Η Καθημερινή ως δημοσιογράφος, στο πολιτιστικό τμήμα. Έχει ειδικευτεί στην ιστορία της Αθήνας και σε θέματα αστικού πολιτισμού. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η φωτογραφική καταγραφή της Ελλάδας, η ιστορία των αστικών κέντρων, η αρχιτεκτονική του 19ου και του 20ού αιώνα, η ιστορία των εντύπων και οι διαδρομές των σκαπανέων της φωτογραφίας. Ειδική ερευνητική ενότητα αποτελεί η μη καταγεγραμμένη μικροϊστορία και η «ανεπίσημη» πόλη. Έχει λάβει μέρος σε εικαστικές εκθέσεις ως φωτογράφος και έχει διοργανώσει το πρότζεκτ «Η Αθήνα της δεκαετίας του ‘60» (Ελληνοαμερικανική Ενωση, 2014).Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: «Φωτογραφικόν Πρακτορείον ”Δ. Α. Χαρισιάδης”» (Μουσείο Μπενάκη, 2009), «Γιώργος Ζογγολόπουλος» (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, 2016) και «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» (Πατάκης, 2016). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Περπατώντας στην Αθήνα, Μικροί δρόμοι της Αθήνας, Όπου και να ταξιδέψω, όπως και η αγγλική έκδοση Walking in Athens.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων:
2752047380 | info@anthosfougaro.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

“Δεσμοί Αίματος”: 208η Εθελοντική Αιμοδοσία στη σχολή ΣΑΕΚ στην Άρια Ναυπλίου

Οι ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ δεν αποτελούν απλώς ένα σύλλογο, αλλά μια οικογένεια αφοσιωμένη στο να προσφέρει ελπίδα και ζωή. Η αιμοδοσία δεν είναι απλώς μια διαδικασία – είναι μια πράξη αγάπης, μια στιγμή όπου το εγώ συναντά το εμείς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ναυπλιέων: Νέα Ανακοίνωση-Σύσταση προς τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης του Ναυπλίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει τους μόνιμους κατοίκους της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου ότι την Τρίτη 13/5 νωρίς το πρωί θα συνεχιστούν οι εργασίες διαγράμμισης θέσεων στάθμευσης και διαβάσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση Ορφανού για τα πανηγύρια-Ανακοίνωση Πανασιναϊκού Γ.Σ.

“Είναι άδικο και προσβλητικό να αντιμετωπίζονται τα σωματεία αυτά ως “άντρο” διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών”, αναφέρει ο Πανασιναϊκός Γυμναστικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Δήμος Ερμιονίδας τιμά τη μνήμη του Κρανιδιώτη πολιτικού Εμμανουήλ Ρέπουλη

Ο Δήμος Ερμιονίδας τιμά τη μνήμη του μεγάλου πολιτικού ανδρός και διακεκριμένου τέκνου του Κρανιδίου, Εμμανουήλ Ρέπουλη, ο οποίος με το ήθος, τη διορατικότητα και την αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άργος: Έρχεται η 4η Χορωδιακή Συνάντηση με τίτλο «Τραγουδάμε μαζί»

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» και η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου διοργανώνουν την 4η Χορωδιακή Συνάντηση με τίτλο «Τραγουδάμε μαζί» με τη συνεργασία του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »