prooptiki@msn.com

Νέα Κίος: «Ένα βήμα πίσω-Εγκατάσταση στο ΣΙΝΕ-ΠΛΑΖ»-Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Όταν συναντιώνται μαρτυρίες, βιώματα, γεγονότα, αναμνήσεις, συναισθήματα για την εγκατάσταση των προσφύγων της Κίου Μ. Ασίας στην Κίο της Αργολίδας, (όπου αυτοί εξελίσσονται και μεγαλουργούν μέχρι σήμερα) τότε ο Ν. Ρουμπάκης τα γράφει και ο Γ. Σαρηγιάννης τα σκηνοθετεί με μια θεατρική ομάδα, που παρασύρει τους θεατές στη συλλογική μνήμη και στο πάθος του θεατρικού γίγνεσθαι.

Σάββατο βράδυ 17.9.2022 μια Κιώτικη μουσικοθεατρική παράσταση («ΕΝΑ ΒΉΜΑ ΠΊΣΩ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΠΛΑΖ») είχε αριστοτεχνικά δέσει λόγο, κίνηση, χορό, χορογραφίες, liveμουσική, performance, installation, film, σε έναν (για πρώτη φορά χρησιμοποιημένο) υπαίθριο χώρο, δίπλα στον Ερασίνο ποταμό (σαν δίπλα στον Ασκάνιο μικρασιατικό ποταμό). Η σκηνογραφία συμπληρωνόταν με το παλιό, ψηλό σηροτροφείο του Δελή (χώρος εργασίας των πρώτων προσφύγων)και μετέπειτα σινεμά του οικισμού. Η εξαιρετική ορχήστρα κυριάρχησε επί σκηνής σε όλη τη διάρκεια του έργου και συνετέλεσε και αυτή στην επιτυχία του έργου συνταξιδεύοντας τους θεατές “Ένα βήμα πίσω” στο επώδυνο ταξίδι και εγκατάσταση των προσφύγων μέχρι την καινούργια τους πατρίδα…

Δυνατές εικόνες-μοναδικές σκηνές, που θύμιζαν (με τη συνδρομή του φωτισμού) «σκηνοθεσίες της εικόνας» του RobertWilson. Ο ξεριζωμός, η εξαντλητική πορεία ως την Κίο, οι δουλειές έξω και μέσα στο σπίτι για την αναγέννηση,ο αγώνας επιβίωσης,τα γλέντια, η καθημερινότητα στη νέα πατρίδα, οι γάμοι, δραματοποιήθηκαν με έναν ποιητικό ρεαλισμό και μια αισθητική που ξεχείλιζε ομορφιά, απλότητα, αρχοντιά. Η αναβίωση του τότε σινεμά με αυθεντικές φωτογραφίες και βίντεο της πρώτης εγκατάστασης μέσα στην παράσταση χάρισε αμεσότητα, βιωματικότητα στους νέους και νοσταλγία και μνήμες στους παλαιότερους. Τα λευκά φώτα μέσα στα ατομικά μπαγάζια της βασανιστικής προσφυγικής διαδρομής, που κουβάλησαν στο τέλος οι ηθοποιοί ενώθηκαν σε ένα μεγάλο μπαγάζι της αλληλεγγύης και της πολλαπλότητας, που πήγε ψηλά για να μας θυμίσει συμβολικά το «εξ Ανατολών το Φως» της προόδου, του πολιτισμού, της πνευματικής ανάτασης, του φιλοσοφικού στοχασμού, της ανθρωπιάς και της συμπόρευσης σε μια ενσυναίσθηση, που ενώνει σημερινές δυστυχίες προσφύγων μεταναστών στον τόπο μας. Πράγματι, με πολλή μαεστρία ο σκηνοθέτης στο τέλος έβαλε δίπλα στους Κιώτες πρώτους πρόσφυγες, σύγχρονους μετανάστες καταλύοντας τον χωροχρόνο και κάνοντας τους θεατές κοινωνούς στα παγκόσμια σημερινά θέματα της πολυπολιτισμικότητας. «Γιατί, πώς να χωρέσουν τόσοι τόποι σε μια βαλίτσα;» και «Πώς να μιλήσεις για τις αποβάθρες με στοιβαγμένους πρόσφυγες;»

Ως επίλογος αποτέλεσε η πρεμιέρα του ντοκυμαντέρ Ένα βήμα πίσω» με την Δημοτική Θεατρική ομάδα Ν. Κίου και άλλους Κιώτες στα γυρίσματα, άκρως βιωματικό, εικαστικό και κινηματογραφικό στον παραποτάμιο χώρο.

Θερμά συγχαρητήρια και τιμή στους συντελεστές της παράστασης και του ντοκυμαντέρ καθώς και στην Επιτροπή Μικρασιατικής Μνήμης Ν. Κίου.

(Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον μουσικό Γιάννη Νόνη που έφυγε νωρίς και ξαφνικά. Η Ταυτότητα παράστασης και ντοκυμαντέρ βρίσκονται στο internet.)

Μαρία Μπακοπούλου
(Εκπαιδευτικός-Θεατρολόγος)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Για κινδύνους απάτης προειδοποιεί ο Εμπορικός σύλλογος Ναυπλίου

Από τον Εμπορικό σύλλογο Ναυπλίου δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση που προειδοποιεί για κινδύνους απάτης από επιτήδειους Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα : Εφιστούμε τη προσοχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »