prooptiki@msn.com

Μπλόκο σε 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, από την ΤΕΡΝΑ

Σύσκεψη με θέμα την ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη (23/2).
Η σύσκεψη έγινε γνωστή μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο site της περιφέρειας Πελοποννήσου και αποκαλύπτει το μπλοκάρισμα 35 φορτηγών που περιείχαν ραδιενεργά υλικά από την ΤΕΡΝΑ .
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη εντοπίστηκαν από την ΤΕΡΝΑ (ανάδοχος του ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου) 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η ΤΕΡΝΑ απαγόρευσε την είσοδο στη δομή της Παλαιόχουνης (Αρκαδία).
Ωστόσο, παρότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ξεκαθαρίζει τι απέγιναν τα συγκεκριμένα απορρίμματα, όπως επίσης δεν διευκρινίζεται το πως μέχρι σήμερα γίνεται η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.
Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.
Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του, σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.
Ειδικότερα, στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι περί ων ο λόγος δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται. Στην επιστημονική ορολογία ως “ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.
Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.
Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους -“έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ορκίστηκαν οι 2 από τους 3 νέους μόνιμους παιδιάτρους στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε μαζί με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας κυρία Γεσθημανή Κασνακτσόγλου και τον Διευθυντή Ιατρικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΜΥ: Συνεχίζεται η κακοκαιρία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παρατείνεται η επιδείνωση του καιρού, με έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή του συνεδρίαση του με τις ψηφους των παρατάξεων (Τατούλη , Δέδε , Μπουντρούκα, Πετράκου , Λυμπεροπούλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1984: Παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους

180: Ο Μάρκος Αυρήλιος πεθαίνει αφήνοντας τον Κόμμοδο μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 455: Ο Πετρόνιος Μάξιμος γίνεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »