prooptiki@msn.com

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα-Ο εντοπισμός, η τιμωρία και η εξάλειψή τους

Το πράσινο φως άναψε για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων. Σε ευρεία σύσκεψη αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης στην οποία μετείχε δια του προέδρου της Αλ. Σαρρηγεωργίου και άλλων στελεχών η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η οποία και και ως ενδιαφερόμενος φορέας είχε προκαλέσει την συνάντηση ελήφθησαν καταληκτικές τελικές αποφάσεις και το θέμα εισέρχεται στην τελική ευθεία. Από πρόστιμα στο ΑΦΜ των ανασφάλιστων , εφαρμογές για σκανάρισμα των πινακίδων στα χέρια των ελεγκτών, ανασχεδιασμός των μητρώων δεδομένων και της μεταξύ τους σύνδεσης και φυσικά αναπροσαρμογή της νομοθεσίας περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα έλθουν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Στην σύσκεψη -τηλεσυνάντηση- κατά πληροφορίες του insuranceeea δόθηκε το στίγμα των έως τώρα κινήσεων και επαναπροσδιορίστηκαν τα υφιστάμενα διαδικαστικά-διοικητικά και νομοθετικά εμπόδια. Αυτά, που αποτέλεσαν σκόπελο στην εξέλιξη του συστήματος ελέγχου-προστίμων- και κυρώσεων που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα γι΄αυτό και δεν επιτεύχθηκε αποτέλεσμα. Η ύπαρξη αυτοκινήτων που είναι αδήλωτα, ανασφάλιστα, εν κυκλοφορία, ή σε ακινησία ήταν το χαώδες υφιστάμενο τοπίο με την πλήρη αδυναμία να ξεκαθαριστεί και τελικά να τιμωρηθούν οι παραβάτες και να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι : οχήματα που είναι στη βάση δεδομένων της εφορίας δεν εμφανίζονται στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών. Επίσης επισημάνθηκε ως δυσκολία το ότι στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπίζονται ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα πρόστιμα δεν βεβαιώνονται απευθείας στην εφορία αλλά μόνο οι ειδοποιήσεις ,ενώ αν ο παραβάτης δεν πληρώνει το πρόστιμο αυτό πρέπει να πάει στην αστυνομία για να αναζητηθεί για να του αφαιρεθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Επί αυτών ελήφθησαν αποφάσεις με την συμβολή εκπροσώπου από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σε κάθε θέμα που παρουσιάστηκε εμπόδιο δόθηκε πράσινο φως να προσπεραστεί. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν -άμεσες- απαντήσεις στους συμμετέχοντες και ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες και σε επίπεδο διαδικαστικών δρομολογήθηκαν ήδη. Με νομοθετικές παρεμβάσεις, αποφάσεις, και άλλες πράξεις διοικητικές θα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο δε θα επιτρέπει την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος.
Έτσι προχωρεί: ο ανασχεδιασμός του συστήματος μαζικών ελέγχων των ανασφάλιστων οχημάτων. Ακόμα, αναπροσαρμόζεται η βάση δεδομένων. Τα πρόστιμα, που θα καταλογίζονται, σε όσους εντοπίζονται ανασφάλιστοι θα περνούν απευθείας στην εφορία και στο ΑΦΜ του κατόχου του οχήματος. Έτσι τόσο ο καταλογισμός τους όσο και η πληρωμή θα αποτελούν οφειλές προς το δημόσιο.
Σημαντικό είναι πώς σε όσα κατά την σύσκεψη αναφέρθηκαν ως δυσκολίες και αναχώματα κ.λπ. παρασχέθηκαν οδηγίες να παραβλεφθούν προσωρινά και να προχωρήσει η γενική χάραξη που αφορά τον όγκο των ανασφάλιστων που θα φανούν μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων. Σε ¨δεύτερο χρόνο” θα επιλυθούν και οι διάφορες ειδικές περιπτώσεις, όπως ειπώθηκε.
Στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα και φυσικά πριν από τις εκλογές να εφαρμοστούν όλα όσα απαιτούνται -κυρίως διαδικαστικά- προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα και να ειδοποιηθούν οι κάτοχοί τους οι οποίοι δε θα έχουν πλέον την πολυτέλεια της άρνησης και αδιαφορίας όπως σήμερα.

Όσον αφορά τα πρόστιμα στην μη ανταπόκριση και συμμόρφωση που καταγράφηκε έως σήμερα πλέον με το νέο σύστημα θα εμφανίζονται στην φορολογική θέση του κατόχου του ανασφάλιστου οχήματος οπότε και δε θα μπορούν να μην πληρωθούν όπως συνέβαινε σήμερα.

Με τις ίδιες διαδικασίες θα προχωρούν και όσα εντοπίζονται στους δρόμους από ελέγχους της τροχαίας όπως διενεργούνται σήμερα ή και πιο ενδελεχώς και με “σκανάρισμα” στο μέλλον όπως συμβαίνει και αλλού.

Κατά τις πληροφορίες στόχος είναι να κλείσει η υπόθεση με τα ανασφάλιστα καθώς θα υπάρξουν ενδεχομένως και άλλες εξελίξεις που σχετίζονται με την ιδιωτική ασφάλιση.

Πηγή: insurance-eea.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΔΕΥΑ Ναυπλιέων: Διακοπή νερού και στο Αραχναίο λόγω σοβαρής βλάβης στον κεντρικό αγωγό

Από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνεται ότι υπάρχει διακοπή υδροδότησης στην περιοχή Αραχναίο Δήμου Ναυπλιέων σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 λόγω απρόβλεπτης και σοβαρής βλάβης στον κεντρικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Αργολίδα την Τρίτη 16/7-Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στη σύσκεψη της ΕΝΠΕ για τη «μάχη» κατά της ακρίβειας, υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Διαμαρτυρία για την αντικατάσταση της προϊσταμένης στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, καταδικάζει την αντικατάσταση της νεοδιόριστης προϊσταμένης στο ειδικό νηπιαγωγείο Ναυπλίου από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας. Είναι φανερό ότι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λαϊκή Συσπείρωση: Απλήρωτοι εργαζόμενοι εκπαιδευτικού προγράμματος της «ΜΟΡΙΑΣ ΑΕ»

Στις 24/02/2024 ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πράξης «Ενίσχυση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους επιχειρήσεων σε δυναμικούς ή υπό αναδιάρθρωση κλάδους της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »