prooptiki@msn.com

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα-Ο εντοπισμός, η τιμωρία και η εξάλειψή τους

Το πράσινο φως άναψε για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων. Σε ευρεία σύσκεψη αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης στην οποία μετείχε δια του προέδρου της Αλ. Σαρρηγεωργίου και άλλων στελεχών η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η οποία και και ως ενδιαφερόμενος φορέας είχε προκαλέσει την συνάντηση ελήφθησαν καταληκτικές τελικές αποφάσεις και το θέμα εισέρχεται στην τελική ευθεία. Από πρόστιμα στο ΑΦΜ των ανασφάλιστων , εφαρμογές για σκανάρισμα των πινακίδων στα χέρια των ελεγκτών, ανασχεδιασμός των μητρώων δεδομένων και της μεταξύ τους σύνδεσης και φυσικά αναπροσαρμογή της νομοθεσίας περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα έλθουν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Στην σύσκεψη -τηλεσυνάντηση- κατά πληροφορίες του insuranceeea δόθηκε το στίγμα των έως τώρα κινήσεων και επαναπροσδιορίστηκαν τα υφιστάμενα διαδικαστικά-διοικητικά και νομοθετικά εμπόδια. Αυτά, που αποτέλεσαν σκόπελο στην εξέλιξη του συστήματος ελέγχου-προστίμων- και κυρώσεων που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα γι΄αυτό και δεν επιτεύχθηκε αποτέλεσμα. Η ύπαρξη αυτοκινήτων που είναι αδήλωτα, ανασφάλιστα, εν κυκλοφορία, ή σε ακινησία ήταν το χαώδες υφιστάμενο τοπίο με την πλήρη αδυναμία να ξεκαθαριστεί και τελικά να τιμωρηθούν οι παραβάτες και να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι : οχήματα που είναι στη βάση δεδομένων της εφορίας δεν εμφανίζονται στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών. Επίσης επισημάνθηκε ως δυσκολία το ότι στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπίζονται ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα πρόστιμα δεν βεβαιώνονται απευθείας στην εφορία αλλά μόνο οι ειδοποιήσεις ,ενώ αν ο παραβάτης δεν πληρώνει το πρόστιμο αυτό πρέπει να πάει στην αστυνομία για να αναζητηθεί για να του αφαιρεθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Επί αυτών ελήφθησαν αποφάσεις με την συμβολή εκπροσώπου από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σε κάθε θέμα που παρουσιάστηκε εμπόδιο δόθηκε πράσινο φως να προσπεραστεί. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν -άμεσες- απαντήσεις στους συμμετέχοντες και ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες και σε επίπεδο διαδικαστικών δρομολογήθηκαν ήδη. Με νομοθετικές παρεμβάσεις, αποφάσεις, και άλλες πράξεις διοικητικές θα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο δε θα επιτρέπει την κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος.
Έτσι προχωρεί: ο ανασχεδιασμός του συστήματος μαζικών ελέγχων των ανασφάλιστων οχημάτων. Ακόμα, αναπροσαρμόζεται η βάση δεδομένων. Τα πρόστιμα, που θα καταλογίζονται, σε όσους εντοπίζονται ανασφάλιστοι θα περνούν απευθείας στην εφορία και στο ΑΦΜ του κατόχου του οχήματος. Έτσι τόσο ο καταλογισμός τους όσο και η πληρωμή θα αποτελούν οφειλές προς το δημόσιο.
Σημαντικό είναι πώς σε όσα κατά την σύσκεψη αναφέρθηκαν ως δυσκολίες και αναχώματα κ.λπ. παρασχέθηκαν οδηγίες να παραβλεφθούν προσωρινά και να προχωρήσει η γενική χάραξη που αφορά τον όγκο των ανασφάλιστων που θα φανούν μέσα από τις διασταυρώσεις στοιχείων. Σε ¨δεύτερο χρόνο” θα επιλυθούν και οι διάφορες ειδικές περιπτώσεις, όπως ειπώθηκε.
Στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα και φυσικά πριν από τις εκλογές να εφαρμοστούν όλα όσα απαιτούνται -κυρίως διαδικαστικά- προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα και να ειδοποιηθούν οι κάτοχοί τους οι οποίοι δε θα έχουν πλέον την πολυτέλεια της άρνησης και αδιαφορίας όπως σήμερα.

Όσον αφορά τα πρόστιμα στην μη ανταπόκριση και συμμόρφωση που καταγράφηκε έως σήμερα πλέον με το νέο σύστημα θα εμφανίζονται στην φορολογική θέση του κατόχου του ανασφάλιστου οχήματος οπότε και δε θα μπορούν να μην πληρωθούν όπως συνέβαινε σήμερα.

Με τις ίδιες διαδικασίες θα προχωρούν και όσα εντοπίζονται στους δρόμους από ελέγχους της τροχαίας όπως διενεργούνται σήμερα ή και πιο ενδελεχώς και με “σκανάρισμα” στο μέλλον όπως συμβαίνει και αλλού.

Κατά τις πληροφορίες στόχος είναι να κλείσει η υπόθεση με τα ανασφάλιστα καθώς θα υπάρξουν ενδεχομένως και άλλες εξελίξεις που σχετίζονται με την ιδιωτική ασφάλιση.

Πηγή: insurance-eea.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Νίκας: «Ο περιφερειακός Τύπος καταγράφει την ψυχή της ελληνικής περιφέρειας»

Χαιρετισμός Νίκα στο 53ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου που γίνεται στην Τρίπολη Στον ρόλο του Τύπου και των δημοσιογράφων της ελληνικής περιφέρειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΜΥ: Συνεχίζεται η κακοκαιρία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παρατείνεται η επιδείνωση του καιρού, με έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη

238: Ο Γορδιανός Α’ και ο γιος του, Γορδιανός Β’, ανακηρύσσονται Ρωμαίοι αυτοκράτορες. 1622: Ινδιάνοι σκοτώνουν στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια 347 Άγγλους αποίκους, το ένα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος: «Το Ναύπλιο είναι μία φιλική προς το περιβάλλον πόλη»

Τοποθετούνται και νέες μονάδες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Η ανακύκλωση είναι βασικό μέρος της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Κάθε χρόνο ο «έβδομος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »