prooptiki@msn.com

Καραθώνα: Από τους Γάλλους, στους Ινδούς-Γράφει ο Τόλης Κοΐνης

Μάθανε ότι πουλιόμαστε… και πλακώσανε.
Απαριθμώ τα γεγονότα.

Ο υποτιθέμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας (η ιδιότητα είναι σίγουρη, η χώρα δεν είναι) ταξίδεψε στας Ινδίας. Στον χαρτοφύλακά του είχε και μερικά ακίνητα, προς πώληση σε πλούσιους Ινδούς. Ένα από αυτά ήταν και το «κτήμα Καραθώνα», εκτάσεως 1911 στρεμμάτων. Το κατήγγειλε προ ημερών ο φίλος μου, πρώην βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας. Ουδεμία αντίδραση. Ούτε από Δημοτική Αρχή, ούτε από φιλοκυβερνητικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια το ενήμερο σε αυτά «κάπιταλ.γρ.» (το αναδημοσίευσε και το πληροφορηθήκαμε η «αργολική ανάπτυξη» του Αργυρίου) έγραψε πως στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση «ρέαλ εστέητ» (=ξεπουλήματος δημοσίων κτημάτων) που θα γίνει στις Κάννες, η Ελληνική Κυβέρνηση βάζει για πούλημα οκτώ δημόσια ακίνητα, μεταξύ των οποίων τα 1911 στρέμματα του «κτήματος Καραθώνα» στα οποία μπορεί να κτισθεί ξενοδοχείο 84 στρεμμάτων!!!!!!

Η περιφραγμένη έκταση της Καραθώνας είναι 2.200 στρέμματα. Έχουν εξαιρέσει τις εκκλησίες μόνο και έτσι προκύψανε τα 1911.
Την προπερασμένη εβδομάδα, έγινε κλάδεμα ευκαλύπτων στην Καραθώνα. Ο Δήμος Ναυπλιέων δεν ήξερε τίποτε. Κανένας δεν τον ενημέρωσε. Κανένας δεν ζήτησε άδεια. Συνεχίστηκαν κωμικοτραγικά γεγονότα. Αναζητούσαν ποιος τα έκοψε. Μάθαμε πως ήταν «εργολάβος της ΔΕΗ» γιατί τα κλαριά εμπόδιζαν τα καλώδια. Μάλλον, της ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να ήταν. Μας είπαν πως πρέπει να έχει πάρει άδεια από το δασαρχείο. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι, γιατί κάτι τέτοιο δεν είδαμε να δημοσιεύεται.

Η αντιπολίτευση στο Δήμο (=Ναυπλία Ενωμένη) με επικεφαλής τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟ έβαλε το θέμα στο πρώτο Δημοτικό συμβούλιο, «προ ημερησίας διατάξεως». Στη συνέχεια έβγαλε και ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες για όλα τα θέματα που έθεσε η παράταξη. Για την Καραθώνα αντιγράφω από την ανακοίνωση: «Για την Καραθώνα, με αφορμή το κλάδεμα των ευκαλύπτων χωρίς καμία ενημέρωση του Δήμου Ναυπλιέων, από «εργολάβο της ΔΕΗ». Ζητήσαμε την άδεια του δασαρχείου για την κοπή και δηλώσαμε πως διαφωνούμε με τη λογική ότι «Η Καραθώνα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν μας πέφτει λόγος». Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής και δεν αμελούμε τις υποχρεώσεις του Δήμου για καθαριότητα και εργασίες πυρασφάλειας στην Καραθώνα.»

Η Καραθώνα σώθηκε από τους Αμερικάνους (με την πτώση της Χούντας), από τους Γάλλους (με τον αγώνα του 1981), από τα «στολίδια στην άμμο» (κρατήθηκε στο αυτόφωρο ο τότε Δήμαρχος)… Τώρα, θα την δούμε σε Ινδούς ή σε οποιονδήποτε άλλον επενδυτή.

Ο Ναυπλιακός λαός απαιτεί:

Α) Ενημέρωση. (Δήμαρχος υπάρχει, Κυβερνητικός βουλευτής υφίσταται, κυβερνητικό κόμμα έχει τα τοπικά του όργανα, Περιφερειάρχης ασκεί καθήκοντα. Κάποιος από αυτούς πρέπει να γνωρίζει. Ή έστω να πληροφορηθεί έγκυρα και να μας πληροφορήσει).

Β) Δημόσια συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που ανήκει στο Ναυπλιακό λαό.

Γ) Εκπόνηση προγράμματος αξιοποίησης της περιοχής, που θα διαφυλάττει το δημόσιο χαρακτήρα, το φυσικό περιβάλλον και την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θαλάσσια ζώνη. Ίσως με επικαιροποίηση της προγραμματικής σύμβασης ΕΟΤ – Δήμου Ναυπλιέων του 1986 (επί Μελίδη…)

Περιμένουμε τις αντιδράσεις των επίσημων φορέων… πριν είναι αργά.

Υ.Γ. Το περίεργο είναι ό,τι πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν βγάλει «στο σφυρί» μόνο 430 από τα 1911 στρέμματα ενώ τώρα όλα. Χωρίς πάλι να μας εξηγήσει κάποιος γιατί; Μάλλον, μας έχουν……..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου

Από το Δήμο Ερμιονίδας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας στη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 2024, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »