prooptiki@msn.com

Καθ. ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος: «Γιατί δεν θα κάνω τέταρτη δόση του εμβολίου κατά Covid-19»

Συνεχίζεται το επιστημονικό debate για την τέταρτη, ή δεύτερη επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και την απόφαση που έλαβε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να επιτρέψει τη χορήγησή της στους πολίτες άνω των 30 ετών. Μετά τον Καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο, αντίθετος για το άνοιγμα της πλατφόρμας στον ευρύ πληθυσμό δηλώνει στο iatropedia.gr και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος.

Αν και η “ισχυρή σύσταση” για τη χορήγηση της δεύτερης επαναληπτικής (τέταρτης) δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 παραμένει μόνο για τα άτομα άνω των 60 ετών, η αρμόδια επιτροπή που γνωμοδοτεί στην Ελλάδα για τα εμβόλια έδωσε την περασμένη Πέμπτη (24/6) “πράσινο φως” για την χορήγησή της, ακόμη και στους νεότερους ηλικίας 30 ετών και άνω.

Έτσι, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα Δευτέρα (27/6) και δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού με ένα από τα mRNA εμβόλια (Pfizer ή Moderna), σε όλους τους πολίτες από 30 έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν.

Να σημειωθεί πως στην τεκμηρίωση της απόφασης αυτής, οι ειδικοί επιστήμονες παραδέχονται πως “για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια”.

“Θα σας το πω αλλιώς: Εγώ δεν θα το έκανα!”, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος και εξηγεί:

“Δεν θα έκανα ένα εμβόλιο το οποίο στην ουσία δεν λέει πουθενά, πώς χαρίζει οποιαδήποτε προστασία. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο!”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και άλλοι επιστήμονες. Ωστόσο, την απόφαση των ειδικών που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε συγκεκριμένα, πώς η δυνατότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη επαναληπτική δόση δόθηκε στους νεότερους για ψυχολογικούς λόγους, καθώς κάποιοι από αυτούς, επιθυμούν να την κάνουν ώστε να αισθανθούν περισσότερο προστατευμένοι.

“Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο”, τοποθετήθηκε μέσω των social media την Πέμπτη (24/6) και ο Καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας πως ο φόβος ορισμένων πολιτών “δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση”.

 

Ευάγγελος Τέρπος: “Μόνο με το εμβόλιο που καλύπτει τις μεταλλάξεις πρέπει να εμβολιαστεί κανείς”

Ανάμεσα στους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χορήγηση εμβολίου μέσα στο καλοκαίρι σε άτομα μικρότερης ηλικίας από τα 60 έτη, είναι και ο Καθηγητής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, ο οποίος έχει διερευνήσει το θέμα της διάρκειας της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 και έχει δημοσιεύσει με την ομάδα του σημαντικά συμπεράσματα στον διεθνή επιστημονικό τύπο.

Ο ίδιος θέτει έναν προβληματισμό: “Πως μπορεί να χαρίζει προστασία ένα εμβόλιο απέναντι στο στέλεχος της Γουχάν -γιατί αυτό στοχεύει το συγκεκριμένο εμβόλιο- όταν αυτό το στέλεχος δεν κυκλοφορεί σήμερα; Και μάλιστα, όταν αυτά τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα έχουν τόσες πολλές μεταλλάξεις, που διαφεύγουν από τα εμβόλια; Δείτε, όλοι αρρωσταίνουμε παρότι έχουμε εμβολιαστεί”, σημειώνει συγκεκριμένα.

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ συντάσσεται πλήρως, όπως λέει, με τις απόψεις του Καθηγητή Μόσιαλου: Ο ευρύς πληθυσμός θα πρέπει να εμβολιαστεί μόνο με ένα νέο σκεύασμα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις που προηγήθηκαν, αλλά και τις πρόσφατες υπο-παραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που τείνουν να επικρατήσουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, απειλώντας με ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

“Εμβόλιο ξανά το φθινόπωρο, εφόσον υπάρξει καλή επικαιροποίηση με νέο εμβόλιο που προσφέρει κάλυψη στις νέες μεταλλάξεις. Εγώ θα συμφωνήσω πλήρως με αυτό που είπε ο κύριος Μόσιαλος, ότι ‘πρέπει να έχουμε απόδειξη πως το εμβόλιο θα πρέπει να καλύπτει αυτές τις παραλλαγές, την Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5)’. Το να καλύπτει κάποιο εμβόλιο την αρχική Όμικρον -που όσοι είχαν αρρωστήσει από αυτή τώρα αρρωσταίνουν ξανά από Όμικρον 4 και 5- δεν με ικανοποιεί. Νομίζω το είπε καθαρά ο κ. Μόσιαλος με καλύπτει πλήρως αυτό”, λέει ο Ε. Τέρπος.

 

Ευάγγελος Τέρπος: “Χρειαζόμαστε κι άλλες έρευνες για το εάν προφυλασσόμαστε από τη σοβαρή νόσο”

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, απαντά και στο επιχείρημα ότι οι αναμνηστικές δόσεις προφυλάσσουν από την βαριά νόσο, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τη θανατηφόρα έκβαση. “Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ούτε γι’ αυτό”, λέει.

Και εξηγεί: “Το ότι δεν θα φτάσουμε με το εμβόλιο στο νοσοκομείο ή στην εντατική, δεν είναι πολύ βέβαιο ότι οφείλεται μόνο στο εμβόλιο. Αυτό για να το πει κανείς θα έπρεπε να το εξετάσει συγκριτικά, δηλαδή, τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους που έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19. Γιατί εγώ βλέπω στη Μονάδα Εντατικής, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους σε ίδια νούμερα. Θα μου πείτε δεν είναι ίδιος ο παρονομαστής… Θα συμφωνήσω! Αλλά γενικά θέλω να πω, πως πρέπει να γίνει μια μελέτη για να απαντηθεί και αυτό το ερώτημα με ακρίβεια. Τόσοι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσοι οι μη εμβολιασμένοι. Και τότε θα καταλάβουμε τι γίνεται. Μπορεί και οι μη εμβολιασμένοι να το περνάν το ίδιο ήπια, αυτό εννοώ. Άρα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα”, τονίζει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα λέει, πως η τέταρτη δόση ακόμη και στους πολίτες άνω των 60 ετών, προσφέρει προστασία από τη βαριά νόσο και την εντατική, μόνο για δύο μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England of Medicine.

“Δύο μήνες προστασία από τη βαριά νόσο και την Εντατική… τώρα αν αυτό δικαιολογεί να κάνουμε εμβόλιο κάθε τρεις και λίγο… Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω ένα εμβόλιο, που καλύπτει μόνο το παλιό αρχικό στέλεχος”, σημειώνει με έμφαση ο επιστήμονας.

 

Τέρπος: “Δεν υπάρχει νόημα πέραν της 3ης δόσης”

Συνεχίζοντας να μας εκπλήσσει με τα επιστημονικά του επιχειρήματα, ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, προχωρά ακόμη παραπέρα… Τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία παρείχαν πολύ σπουδαίες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα έχουν πλέον σχεδόν τεθεί εκτός μάχης, όπως λέει και δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλα εμβόλια πέραν της 3ης δόσης.

“Βιολογικά να ξέρετε, δεν υπάρχει νόημα να κάνει κανείς κανένα άλλο εμβόλιο πλην της 3ης δόσης. Δηλαδή, εγώ την 3η δόση την έκανα τον Νοέμβριο. Έξι μήνες μετά -τώρα που κόλλησα- είχα 97% εξουδετέρωση έναντι του στελέχους της Γουχάν. Δηλαδή το εμβόλιο αυτό, τι παραπάνω να σου κάνει; Αυτό το εμβόλιο στοχεύει το στέλεχος της Γουχάν, το οποίο στην Όμικρον καλύπτει 32% σε μένα και στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, ενδεχομένως να είναι και ακόμη λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη του New England Journal of Medicine”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Πηγή: iatropedia.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

1994: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο

41: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Καλιγούλας, γνωστός για την εκκεντρικότητά του και τον σαδιστικό δεσποτισμό του, δολοφονείται από δυσαρεστημένους Πραιτωριανούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην Σύνοδο B40 των Βαλκανικών Πόλεων ο Δημήτρης Καμπόσος μαζί με Μπακογιάννη και Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες Κυριακή 22/1στην Αθήνα οι εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40) στις οποίες συμμετέχει και ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Π. Νίκας: «Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει υπάρξει συστηματική και αποδοτική αγροτική πολιτική»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε τηνΤετάρτη 25 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με αντιπροσωπεία αγροτών, οι οποίοι του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τσατραφύλλιας: «Κίνδυνος για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πελοπόννησο»

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρό κύμα κακοκαιρίας κρούει ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »