Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός σύλλογος Αργολίδας που επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει .Στην ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Αργολίδας αναφέρονται τα ακόλουθα :Δυστυχώς καλούμαστε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι επιθυμούμε πραγματικά να πετύχει η μεταρρύθμιση στην Υγεία, ιδιαίτερα μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο που δοκίμασε όλα τα υγειονομικά συστήματα. Επίσης τονίζουμε το θεσμικό μας ρόλο, όπως και κάθε Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, ρόλο συμβούλου της πολιτείας και θεματοφύλακα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Μετά από σύντομη περίοδο διαβούλευσης, με απουσία ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο σχεδιασμό του νέου νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Γκάγκα, αναγκαζόμαστε εκ των υστέρων να ασκήσουμε κριτική, αφού ουδέποτε συμμετείχαμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι στον εκ των προτέρων σχεδιασμό.
Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά η μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη δε μοιάζει πιθανό να πετύχει. Το άρθρο 10, το μεγάλο «αγκάθι» του Νομοσχεδίου, συνιστά ταυτόχρονα ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των ιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων. Δίνοντας το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου στους μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελεύθερο επαγγελματία ιατρό. Οδηγεί στη διάλυση του μικρού ιδιωτικού ιατρείου, ευνοώντας μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυϊατρεία, ενώ οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση του ΕΣΥ. Αντί να προωθεί τη στελέχωση των νοσοκομείων και την αύξηση των μισθών, οδηγεί σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών.
Αλήθεια υπάρχουν τόσοι ιατροί στα νοσοκομεία μας, που θα <<περισσεύουν>> να κάνουν και ιδιωτικό ιατρείο ;
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ είναι μεγάλο και δύσκολο θέμα για τόσο γρήγορες-ριζικές αποφάσεις.
Υγεία χωρίς Iατρούς δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ΙΣΑ δεν πιστεύει ότι οι σοβαρές δυσλειτουργίες του ΕΣΥ οφείλονται στην έλλειψη δυνατότητας των ιατρών να παρέχουν υπηρεσίες και ιδιωτικά. Πιστεύουμε ότι η διαχρονική αποτυχία του Υπουργείου Υγείας να εποπτεύσει, οργανώσει, συντηρήσει, ανανεώσει το ΕΣΥ, το οδήγησε στη σημερινή του κατάσταση.
Ο ΙΣΑ ζητά αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από την πολιτεία. Χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, δε μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.
Οι μόνιμες προσλήψεις και το αξιοπρεπές μισθολόγιο, δηλαδή η επαναφορά της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών ιατρών του έτους 2009, θα σημάνουν αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και μείωση της μετανάστευσης των νέων Ελλήνων ιατρών.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να αλλάξουν τα πράγματα. Χρειάζεται να ερωτηθούν οι πραγματικοί επιστήμονες του χώρου για τις πραγματικές ανάγκες και να τους ζητηθεί (ή και απαιτηθεί γιατί όχι) να δώσουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση.
Είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να αντιστρέψει αυτή την εικόνα όσο υπάρχει ακόμη καιρός.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ