prooptiki@msn.com

«Η στήριξη της μεσαίας τάξης είναι η προτεραιότητα της προοδευτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»- Του Γιώργου Γαβρήλου

Άρθρο του Γιώργου Γαβρήλου, Δικηγόρου, υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργολίδας, στην Εφημερίδα των Συντακτών, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κατ’ εντολή του ΣΕΒ και με όπλα της τις νεοφιλελεύθερες εκθέσεις Πισσαρίδη και ΟΟΣΑ, προσπάθησε να διαρρήξει ό,τι είχε απομείνει από το προστατευτικό δίχτυ των δικαιωμάτων για εργαζόμενους και μικρομεσαίους. Η απερχόμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους συνταξιούχους. Ήταν η κυβέρνηση που αναδείχθηκε εξαπατώντας όλους όσους είχαν ταλαιπωρηθεί από τις πολιτικές των μνημονίων.

Η θεσμοθέτηση της δεκάωρης απασχόλησης χωρίς πρόσθετη αμοιβή, η κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, η εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς, η απόλυση των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, η κατάργηση της ευθύνης του πραγματικού εργοδότη έναντι του εργαζόμενου, η γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, η επίθεση στη συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και άλλες πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, άλλαξαν άρδην το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται με κάποια συλλογική σύμβαση, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν να λαμβάνουν καμία αύξηση αποδοχών, καίτοι η ακρίβεια κατατρώγει το μηνιαίο εισόδημά τους. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φθάνει το 9,4%. Η αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού σε ύψος χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας είναι επιλογή φτωχοποίησης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι μας δεν είδαν καμία αύξηση στη σύνταξή τους. Ακόμη και η αύξηση που δόθηκε, προβλεπόταν από τον «Νόμο Κατρούγκαλου» και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της επικρατούσας αισχροκέρδειας των αγορών και της γενικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με στήριξη της μεσαίας τάξης και αποκατάστασης των αδικιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προτεραιότητα της προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αύξηση του κατώτερου μηνιαίου μισθού στα 880 ευρώ, με την ανάλογη ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, το ξεπάγωμα των τριετιών, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η καταβολή της 13ης σύνταξης, όπως και η καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών στους συνταξιούχους, η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, η αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία, η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η αντιμετώπιση του προβλήματος της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους με την παράλληλη προστασία της περιουσίας των αδύναμων δανειοληπτών, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και όλων των κοινωνικών αγαθών θα είναι οι προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να στηρίξει τη μεσαία τάξη.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Θα συντηρηθεί και θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο η παλιά γέφυρα του Ερασίνου στη Ν. Κίο

Να διατηρήσει ζωντανή την συλλογική μνήμη στη Νέα Κίο επιδιώκει ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος και γι’ αυτό προτίθεται να συντηρήσει και να μεταφέρει σε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην τελική ευθεία το έργο του κυκλικού κόμβου στη έξοδο του Κρανιδίου

Την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, κλιμάκιο αποτελούμενο από μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αργολίδας, κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »