Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της χυμοποίησης στην Αργολίδα αφού μια σειρά από παράγοντες όπως η διαμόρφωση της τιμής ,οι παραγόμενες ποσότητες αλλά και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Ο διευθυντής του εργοστασίου ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ της ‘Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Γιάννης Δημάκης, επιχειρώντας να καταγράψει με σαφήνεια την κατάσταση θα ξεκινήσει την τοποθέτησή του από κάτι πολύ βασικό : «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ βασικό. Τα περσινά οκτώ λεπτά στον χυμό έγιναν φέτος είκοσι και φυσικά αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση της παραγωγής χυμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δραματική μείωση χυμού στην Φλόριντα ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας. Εκεί η μείωση έφθασε τις τετρακόσιες με πεντακόσιες χιλιάδες τόνους κάτι που αντιστοιχεί σε δέκα φορές την παραγωγή της Ευρώπης». Στη συνέχεια ο Γιάννης Δημάκης, αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον θα επισημάνει ότι η δραματική αύξηση στην τιμή του φρούτου έφερε δραματική αύξηση στην τιμή του χυμού και το ερώτημα είναι πλέον εάν θα μπορέσουν πλέον οι καταναλωτές να ακολουθήσουν. Για να βγάλεις στην Αργολίδα ένα λίτρο χυμό θέλεις τρία κιλά πορτοκάλια Μέρλιν. Θέλεις δηλαδή 60-70 λεπτά το περιεχόμενο. Αν προσθέσεις και 25 λεπτά την συσκευασία πας στο ένα ευρώ. Μοιραία μπαίνει το ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει ».
Υπάρχει απειλή για την βιωσιμότητα των χυμοποιείων ; Ο Γιάννης Δημάκης προβλέπει ότι «φέτος θα αυξηθεί η χυμοποποίηση και θα μειωθούν οι εξαγωγές λόγω και της ποιότητα των Μέρλιν . Αυτό βέβαια αποτελεί μία παγίδα αφού αρκετοί παραγωγοί θα μπουν στον πειρασμό να δώσουν στην χυμοποίηση με 20 λεπτά παρά στις εξαγωγές με 25 λεπτά που θα περιλαμβάνουν και διάφορα άλλα έξοδα. «Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τη εξαγωγή», αναφέρει.
Κλείνοντας θα υποστηρίξει ότι : «πάμε σε μία δραματική μείωση της παραγωγής. Τα χυμοποιεία που υπάρχουν και στην Αργολίδα είναι πολλά. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη αφού οι ποσότητες δεν θα είναι αρκετές για να στηρίξουν μία επιχείρηση».