Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Με ποιο τρόπο πρέπει να πούμε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κ. Πλεύρη λόγω της έλλειψης γ΄σφαιρίνης;»

Κραυγή αγωνίας από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με την έλλειψη γ΄σφαιρίνης στα ελληνικά φαρμακεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ένα μήνα μετά τις ανακοινώσεις υπουργείου Υγείας και ΙΦΕΤ ότι το πρόβλημα της έλλειψης γ΄σφαιρίνης λύθηκε και δόθηκαν οι εντολές για την προμήθειά της, απεγνωσμένοι πολίτες με χρόνιες παθήσεις την αναζητούν και δεν τη βρίσκουν!

Στις αρχές Μαΐου τόσο η Ε.Σ.Α.μεΑ. όσο και η Ομοσπονδία Νεφροπαθών αλλά και άλλες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την έλλειψη γ΄σφαιρίνης και ηπαρίνης που έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες άτομα που χρειάζονται αυτές τις φαρμακευτικές ουσίες και δέχθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα λύθηκε. Ένα μήνα μετά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει τόσο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που απευθύνονται στα φαρμακεία του Οργανισμού όσο και για αυτούς που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία!

– Με ποιο τρόπο πρέπει να μιλήσουμε για να γίνει κατανοητό ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κάθε λεπτό που περνάει;
– Σε ποια γλώσσα πρέπει να μιλήσουμε για την εξαθλίωση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι;
– Πρέπει να υπάρξει θάνατος, σε ευρωπαϊκή χώρα, το 2022, από έλλειψη φαρμάκου λόγω γραφειοκρατίας, για να πάρει μπρος αυτό το απαράδεκτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης;»

Πού οφείλονται οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πεππέ, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, οι ελλείψεις γ΄σφαιρίνης οφείλονται σε δύο λόγους:
1. Στην απουσία της σχετικής διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας με τις εταιρείες που εισάγουν αυτά τα σκευάσματα και
2. Ως χώρα δεν εξάγουμε την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα πλάσματος για κλασματοποίηση προκειμένου, στη συνέχεια, να εισάγουμε τα παραγόμενα σκευάσματα ανοσοσφαιρινών σε χαμηλότερες τιμές.
Ο ίδιος προσθέτει ότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας ότι το ζήτημα των ελλείψεων θα επιλυθεί με τροπολογία στον νόμο για τον «Προσωπικό Ιατρό», αυτό δε συνέβη ποτέ.
Ο κ. Πεππές εξηγεί ότι η θεραπεία με γ΄σφαιρίνη είναι σωτήρια και συχνά δια βίου με τεκμηριωμένα οφέλη στην πρόληψη των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων, στον έλεγχο της βαρύτητάς τους και στην αποφυγή μη αναστρέψιμης οργανικής βλάβης, όπως η ανάπτυξη χρόνιας πνευμονικής νόσου.

Για ποιες ομάδες ασθενών είναι τόσο σημαντική η γ σφαιρίνη; Πόσοι Έλληνες ασθενείς περίπου έχουν ανάγκη τη γ΄σφαιρίνη;

«Τα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από την κλασματοποίηση του πλάσματος θεωρούνται σημαντικά όπλα στη σύγχρονη θεραπευτική, πολλές φορές αποτελώντας τη μοναδική διαθέσιμη λύση, για την πρόληψη, διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, όπως τραύμα, κληρονομικές ανεπάρκειες, ανοσολογικές διαταραχές ή και λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον FDA χορηγείται για τη θεραπεία παθήσεων όπως:

-Πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια
-Ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα
-Νόσο Kawasaki
-Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
-Μεταμόσχευση μυελού των οστών
-Παιδιατρική λοίμωξη από τον HIV-1
-Χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτικήπολυνευροπάθεια,
-Πολυεστιακή κινητική νευροπάθεια
-Σύνδρομο GuillainBarre κ.α.

Τουλάχιστον 3.000 είναι οι ασθενείς μόνο με μυασθένειες που χρειάζονται τη γ-σφαιρίνη. Η δαπάνη για το συγκεκριμένο παράγωγο αίματος υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

Με πληροφορίες από news4health.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Έκρηξη Κωστούρου προς τη Δημοτική Αρχή Ορφανού: Ως εδώ με το παραμύθι σας!!!

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται πλέον η δημοτική αρχή Ορφανού που προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρύψει την ανεπάρκειά της αποδίδει όλα τα δεινά για το Δήμο στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα”: Στο ψέμα απαντάμε με αποδείξεις!(βίντεο)

Στο βίντεο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Φραγκιουδάκης, σε ερώτηση για το Φεστιβάλ Ναυπλίου 2024 ισχυρίζεται πως ο Δήμος δεν ανέλαβε το κόστος του Φεστιβάλ αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση από επιστολή με υπογραφή Ορφανού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »