prooptiki@msn.com

Εσπεριδοειδή: Διακινούνται ανώριμα & ατυποποίητα προϊόντα κυρίως πορτοκάλια

Με επιστολή προς τον κ. Βασίλειο Μιχαλόπουλο Γενικό Διευθυντή Γενικής Δ/νσης Τροφίμων Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντέδρασε ο σύτνδεσμος εξαγωγέων Ελληνικών επιχειρήσεων εξαγωγής ,διακίνησης φρούτων-λαχανικών και χυμών (INCOFRUIT) στην παράνομη διακίνηση εσπεριδοειδών από την Πελοπόννησο .
Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα :
Κε Γενικέ,
Όπως είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης. Επίσης είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί) που τα διακινούν ατυποποίητα κατ ευθεία από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος της φήμης των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου.
Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις του Συνδέσμου μας για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας , παρατηρείται διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περιόδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή κυρίως πορτοκαλιών σήμερα, αναμένεται δε να δραστηριοποιηθούν και στα μανταρίνια, κατ ευθεία απ τον αγρό από Έλληνες, Ιταλούς, Βούλγαρους κ.α «εμπόρους» (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση». Συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους.
Είναι γνωστό ότι βάσει του Καν.543/2011 σε ότι αναφορά τις προδιαγραφές ποιότητος των εσπεριδοειδών προβλέπεται για:
«Β. Απαιτήσεις ωρίμασης
Τα εσπεριδοειδή. πρέπει να έχουν φθάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμασης, λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής. και τη ζώνη παραγωγής.
Το στάδιο ωρίμασης των εσπεριδοειδών ορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους που αναφέρονται για κάθε κατωτέρω είδος.:
— ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,
— ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,
— ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα ( 1 ),
— χρωματισμό..
Ο χρωματισμός. πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε κατά το πέρας της κανονικής. ανάπτυξης του. τα εσπεριδοειδή να αποκτήσουν, στον τόπο προορισμού, τον κανονικό χρωματισμό της ποικιλίας.
Τα εσπεριδοειδή που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις ωρίμασης μπορούν να υποβάλλονται σε «αποπρασινισμό». Η επεξεργασία αυτή. επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν αλλοιώνονται τα άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Απευθύνουμε έκκληση για την διενέργεια ελέγχων τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας τις αμέσως επόμενεςς ημέρες, αλλά όσο και στα σημεία εξόδου των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας και των οδικών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες προωθήσεων.
Στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις
Διατελούμε Με τιμή
Με Εντολή και Εξουσιοδότηση Δ.Σ
Γεώργιος Πολυχρονάκης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Η ΔΕΥΑΝ εκσυγχρονίζεται με 5 μηχανήματα για την αυτόματη πληρωμή λογαριασμών (βίντεο)

Με τρία απλά βήματα οι δημότες στο Δήμο Ναυπλιέων μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εύκολα, γρήγορα και το σημαντικότερο, ανέξοδα. Πέντε (5) αυτόματοι μηχανισμοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύλλογος Οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ-ΟΞΥΓΟΝΟ: «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!»

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο που καταργεί από 1/1/2024 το ΚΕΘΕΑ και όλους τους φορείς απεξάρτησης. Διαλύει οργανισμούς με χρόνια ιστορίας και προσφοράς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημήτρης Τσιόδρας: Είμαστε συνεπείς στην προσπάθεια να χτιστεί θετική ατζέντα με την Τουρκία αλλά αφελείς δεν είμαστε

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »