prooptiki@msn.com

Ερμιονίδα: «Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης επέστρεψε εκεί που του αξίζει»

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, Δήμου Ερμιονίδας, Παναγιώτης Μέξης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης επέστρεψε εκεί που του αξίζει και εκεί που ανήκει. Μετά από ενέργειες πολλών αιρετών ο Φάρος βλέπει και πάλι την Ανατολή από το Βόρειο Λιμάνι της Ερμιόνης. Οι αγώνες όλων αναγνωρίστηκαν και είμαστε περήφανοι που ο Φάρος στολίζει ξανά τον Τόπο μας.

Ο επιβλητικός Φάρος που άντεξε όλες τις κακουχίες των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποτελεί πλέον έκθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς πλημμυρισμένος με αναμνήσεις, συναισθήματα και ακόμη για τους παλαιότερους, το σημείο συνάντησης και η ανάμνηση που αντηχεί στα αφτιά όλων μας το «Ραντεβού στον Φάρο…».

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ερμιονίδας, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπερατωθεί και να γίνει σημείο συνάντησης και για τις νεώτερες γενιές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φάρος της Ερμιόνης κατασκευάστηκε από το γαλλικό εργοστάσιο των αδελφών Barbier. Τοποθετήθηκε στις 16/03/1906, με αρχική φωτοβολία έξι (6) ναυτικά μίλια, με σταθερό λευκό φως και εστιακό ύψος τα 22 μέτρα.

Υπήρχε υποδοχή πυρσού με μεταλλική κλεισιάδα και ορθοστάτη τύπου Barbier. Το καύσιμό του ήταν το πετρέλαιο με μηχανική λυχνία, μονόμιξη από ελαιοδοχείο, αντλιοφόρο και αεροφόρους αυλούς, λιχνοστάτες και μικτήρες.

Στις 12 Μαΐου του έτους 1953, έγινε αντικατάσταση του σταθερού φανού με αυτόματο μηχανισμό αναλαμπών και πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Το φωτιστικό μηχάνημα αποτελούνταν από μια κεφαλή l-300mm και εκλαπτήρα Κ -80, τύπου AGA.

Το 1999 στα πλαίσια αναβάθμισης του φαρικού δικτύου μετατράπηκε σε ηλιακό. Για την λειτουργία και την συντήρηση του τότε συστήματος, υπήρξαν και Δημότες μας, οι οποίοι ήταν οι λεγόμενοι φαροφύλακες. Χάρη σε αυτούς, λοιπόν, οι ναυτικοί και οι ψαράδες είχαν το φανάρι, την «σπίθα» όπως λένε στην γλώσσα τους οι ναυτικοί μας. Παρηγοριά και προσανατολισμό στα ταξίδια τους και στην επιστροφή τους στα λιμάνια της χώρας μας.

Αξίζει να τους αναφέρουμε έναν προς έναν, για να τους γνωρίσουν όλοι και να τιμήσουμε την μνήμη τους:
1. Σπετσιώτης Ιωάννης
2. Ταρούσης Κωνσταντίνος
3. Παπακυριακού Κοσμάς
4. Σταμέλος Σταμάτης
5. Παπαβασιλείου Ανδρέας
6. Παπαβασιλείου Φώτης

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της, ολοκληρώνει άλλο ένα έργο αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος, κ.Ιωάννης Γεωργόπουλος, ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα, προέτρεπε τακτικά για την συντόμευση και την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ιστορικού Φάρου στην Ερμιόνη, γιατί γνώριζε πολύ καλά το συναισθηματικό δέσιμο των Ερμιονιτών με το Φάρο.

Για κάθε ναυτικό «Φάρος» σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφαλές ταξίδι.

Κρανίδι, 21/06/2022
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π.,
Παναγιώτης Μέξης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ομόφωνο ψήφισμα με πρωτοβουλία Τατούλη του Πε.Συ. Πελοποννήσου για τους Έλληνες φοιτητές της Ουκρανίας

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Ιουνίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ομόφωνα ψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέθεσε ο πρ.Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2004: Η Εθνική Ελλάδας στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τελικό του Euro 2004

362 π.Χ: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα. 414: Η Πουλχερία ανακηρύσσεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2011: «Βομβαρδισμένο» τοπίο η πλατεία Συντάγματος μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή

763: Ο Βυζαντινός Στρατός αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ νικά τους Βούλγαρους στη μάχη της Αγχιάλου. 1422: Ο στρατός του δούκα του Μιλάνου νικά τις δυνάμεις των

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

3η και τελευταία συνάντηση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης οργανώνει την 3η και τελευταία συνάντηση που αποσκοπεί στη θεματική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »