Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για την περικοπή φοιτητών από την δωρεάν σίτιση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σε επερώτηση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση αναφορικά με την περικοπή δικαιούχων φοιτητών από την δωρεάν σίτιση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, η επερώτηση έχει ως εξής:

Στις 9 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν οι νέες λίστες δωρεάν σίτισης και εκατοντάδες δικαιούχοι φοιτητές πετάχτηκαν έξω, με πρόφαση την αναδιαμόρφωση των οικονομικών κριτηρίων και την περικοπή χρημάτων προς την φοιτητική μέριμνα!

Η συγκεκριμένη κατάσταση φέρει την σφραγίδα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπουργείου και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα στην Τρίπολη, οι ελλείψεις και τα εμπόδια που υψώνονται απέναντι στους φοιτητές είναι φανερά. Η περικοπή δικαιούχων σίτισης, έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη φοιτητικής εστίας, στην απουσία υποδομών για το τμήμα της Νοσηλευτικής, στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές για την αγορά εξοπλισμού και τις μετακινήσεις προς τις σχολές τους. Προβλήματα που γιγαντώνονται συνδυαστικά με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των φοιτητών;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γόντικας Νίκος
Κελλάρης Γιάννης

Η ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή δικαιούχων φοιτητών από την δωρεάν σίτιση!
Όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν!

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Ακόμα δεν μπήκε το 2023 και προστέθηκε ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα μας στην δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα, με βάση την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας, δημοσιεύτηκαν οι λίστες σίτισης στις 9 Γενάρη, όπου εκατοντάδες φοιτητές στερούνται το δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση. Μάλιστα αυτοί οι φοιτητές, βρίσκονται πλέον στη λίστα των επιλαχόντων αναμένοντας να κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό.

Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση, το Υπουργείο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Θεωρούν το δικαίωμα μας για σπουδές ως κόστος, γι’ αυτό επινοούν διάφορους κόφτες. Επειδή κοστίζουμε, ή θα πληρώνουμε ή θα μένουμε νηστικοί!

Είναι γνωστό, πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα), αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών ( 232 κλίνες σε όλο το ΠΑ.ΠΕΛ.!), δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, υποβάθμιση των υποδομών και ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.α.

Παρά, λοιπόν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, παρατηρείται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που έχουμε χιλιοπληρώσει εμείς και οι οικογένειες μας. Κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων.

Το υπουργείο και η Πρυτανεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο υποστήριξης και ανακούφισης για τους φοιτητές.
Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πρυτανικές αρχές να ” κόψουν το κεφάλι τους” για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα, παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας! Οι φοιτητές απέναντι σε αυτά πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, ενάντια στη πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που από τη μια κάνει πιο ακριβές τις ζωές και τις σπουδές μας.

Διεκδικούμε:

• Να μην μείνει κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση χωρίς δωρεάν σίτιση.
• Να μην εφαρμοστεί κανένας κόφτης και με οποιοδήποτε πρόσχημα.
• Να εξασφαλιστεί για όλους τους φοιτητές δωρεάν σίτιση.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πρόσκληση για Γενική Συνέλευση από την Ομάδα Γυναικών Άργους (μέλος της ΟΓΕ)

Η Ομάδα Γυναικών Άργους (μέλος της ΟΓΕ) καλεί τα μέλη της και τις φίλες της να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων στο 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευαγγελίστρια Ναυπλίου: Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Εν όψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, την Δευτέρα 18 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί ιερά παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις, στον Ιερό Ναό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σημαντική ενημέρωση για το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου από την 6η ΥΠΕ

Ενόψει της συζήτησης του θέματος της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου και των Κοινοτικών Ιατρείων του Δήμου Ερμιονίδας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2026,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με απόλυτη επιτυχία η μαθητική εκδήλωση Παρουσίασης Δράσεων του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 11 Μαΐου, στον εμβληματικό χώρο του Βουλευτικού, η ετήσια Παρουσίαση Δράσεων του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου για το σχολικό έτος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα: Θεσμική κρίση, δημοκρατικό έλλειμμα και η νέα εποχή της πολιτικής δυσπιστίας-Της Έλενας Λεζέ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Παρά τις επαναλαμβανόμενες μεταρρυθμίσεις, τις εξαγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »