prooptiki@msn.com

Επειδή δεν υπάρχει Planet B!-Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα, ας ξεκινήσουμε από τη βέβαιη ύπαρξη σημαντικών ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα δημόσια έσοδα. Με τη νομοθέτηση το 2013 του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, το σύνολο αυτών των εσόδων προορίζεται για στήριξη του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος, των ερευνητικών προγραμμάτων σε ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και ΑΕΙ, καθώς και δράσεων πράσινης ανάπτυξης στις περιφέρειες όπου εντοπίζονται κοιτάσματα.
Η προοπτική του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού συμπλέγματος που να αξιοποιεί το σύνολο των προοπτικών της πράσινης μετάβασης: έρευνες υδρογονανθράκων, αποθήκευση ενέργειας με διάφορες τεχνολογίες, κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου (σήμερα) και υδρογόνου (αύριο), ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, βιομηχανία μετάλλου, θαλάσσια αιολικά πάρκα, υπόγεια αποθήκευση και αξιοποίηση διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή υδρογόνου, υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση χωρών, εξοικονόμηση ενέργειας, με ταυτόχρονη δημιουργία χιλιάδων νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας σε τεχνικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.
Η προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων με τις αναγκαίες υποδομές (εξέδρες άντλησης, λιμενικές υποδομές, εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης κ.ά.) καθώς και η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου (IGB, EastMed κ.ά.), όπως και τα υποθαλάσσια καλώδια σύνδεσης της Ελλάδας, π.χ. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μαζί με την αναμενόμενη για το 2030 ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, μπορούν να βασιστούν στην εξαιρετική υποδομή και τεχνογνωσία της Ελλάδας σε θέματα ναυπηγείων (π.χ. Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Νεώριο), καθώς και στην παγκόσμιου επιπέδου βιομηχανία μετάλλου της χώρας σε σωλήνες φυσικού αερίου και υδρογόνου, καθώς και καλωδίων.
Η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες διεθνούς πρωτοπορίας και σε τομείς εξοικονόμησης ενέργειας, όπως κάνει ήδη από το 2014: κατέχει τη 2η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», στο οποίο, στη μέγιστη πλειονότητά τους, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται (μονωτικά υλικά, αλουμίνια κ.ά.) είναι ελληνικής παραγωγής ενώ διαθέτει μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο βιομηχανίες κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, βιομηχανίες βιομηχανικών μπαταριών, εταιρείες προστασίας από αυξομειώσεις τάσεων και εταιρείες παραγωγής έξυπνων μετρητών – συστημάτων αυτοματισμού.
Τώρα είναι η στιγμή να διαμορφωθεί στην ενέργεια ένας νέος ελπιδοφόρος τομέας εθνικής οικονομίας στην καρδιά της παραγωγής εθνικού πλούτου με βάση ελληνικές εταιρείες-παραγωγούς, που να πρωταγωνιστούν στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η πατρίδα μας – ένα ελληνικό πράσινο βιομηχανικό σύμπλεγμα παραγωγικής εξωστρέφειας και προώθησης ανταγωνιστικών προϊόντων στον κρίσιμο για την ύπαρξη της ανθρωπότητας τομέα της αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.
Είναι η στιγμή να αναλάβουμε μια νέα εθνική προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσει πολιτική, οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα το «Made in Greece»,να χαραχθούν νέοι εθνικοί ορίζοντες ανάπτυξης και απασχόλησης στη λογική ενός ευρωπαϊκού και ελληνικού συμπεριληπτικού Κλιματικού Πατριωτισμού.
Η γεωπολιτική σπουδαιότητα των φυσικών μας πόρων είναι προφανής. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνονται ακόμη περισσότερο, σε συνάρτηση με την αμυντική και οικονομική ισχύ, τόσο χάρη στις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων της περιοχής όσο και στη σπουδαιότητα που αποκτά η χώρα ως μια νέα πηγή αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης.
Οι επιμέρους ψηφίδες αυτής της νέας αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας προς το 2030 ήδη μεγαλουργούν διεθνώς από μόνες τους. Χρέος είναι μας να τις εντάξουμε οργανωμένα και δημιουργικά στη νέα Μεγάλη Ιδέα, το όραμα μιας Ελλάδας περήφανης, που αναβαθμίζεται σε κορυφαία πηγή ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ στον δρόμο της Πράσινης Μετάβασης.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γαβρήλος: «Να αλλάξει άμεσα πολιτικές για την Υγεία η Κυβέρνηση και να σταματήσει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς φίλους της» (βίντεο)

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νέου Νσχ του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέος δικαστικός χάρτης: Αναλυτικά όλες οι έδρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων

ΠΕ Αργολίδας: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Nέες προσπάθειες απάτης-Επιτήδειοι παριστάνουν υπαλλήλους της Περιφέρειας και ζητούν τηλεφωνικώς κωδικούς e-banking

Την προσοχή στους πολίτες εφιστά, για ακόμα μία φορά, καθώς τα περιστατικά συνεχίζονται, με ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνω από 14 εκ. € ενίσχυση στους αγρότες της Πελοποννήσου με απόφαση Πτωχού-Η λίστα για τις δαπάνες

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού η ένταξη 301 αιτήσεων στήριξης για αγρότες συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.179.907,82 € Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ερμιονίδας: Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου

Από το Δήμο Ερμιονίδας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας στη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 2024, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »