prooptiki@msn.com

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι αλλάζει για χρέη σε τράπεζες δημόσιο και ταμεία

Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές με στόχο να ανακουφίσει περισσότερους δανειολήπτες.
Με παραινέσεις προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να κινηθούν γρηγορότερα και να ρυθμίσουν οφειλές προχωρά η διαδικασία περαιτέρω βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η σχετική τροπολογία με τις αλλαγές κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή για να ψηφιστεί την Τετάρτη.
«Βοηθάμε τους πολίτες να ρυθμίσουν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος, γιατί παλιά ένας ρύθμιζε τράπεζα και άφηνε την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο. Λέμε στους πολίτες ρυθμίστε καλύτερα.» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Τι αλλάζει:
Αιτιολόγηση απόρριψης: Τράπεζες και servicers θα πρέπει να αιτιολογούν για ποιον λόγο απέρριψαν το σχήμα δόσεων που βγάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Ρύθμιση ακόμα και σε έναν πιστωτή: Όποιος, για παράδειγμα, έχει «κόκκινο» δάνειο σε κάποια τράπεζα, αλλά δεν έχει οφειλές είτε στο Δημόσιο είτε στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να ενταχθεί πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν άλλαξε το όριο, η οφειλή θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000 ευρώ.
Τέλος η ποινή πρόωρης προεξόφλησης: Αν ο δανειολήπτης έχει τα χρήματα να ξεπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών του, δεν θα πληρώνει από εδώ και πέρα την ποινή.
Μείωση επιτοκίων από 5% σε 3%.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ σε 240 δόσεις και για τράπεζες ή servicers σε 420 δόσεις. Για τους πολύ ευάλωτους μπορεί να γίνει κούρεμα ως 80% για τα χρέη στο Δημόσιο και ως 90% για τις τράπεζες.
Αύριο η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις
Διευκρινίσεις για το πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων προς τους οφειλέτες και αποσαφηνίσεις για την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος.
Αύριο η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις
Το πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων αφορά στους οφειλέτες που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Σε αυτούς που είχαν ενταχθεί, είτε στις 72 άτοκες δόσεις, είτε στις 120 έντοκες, αλλά δεν εξυπηρέτησαν το δάνειό τους, δεν ήταν συνεπείς και έχασαν την ρύθμιση.
Σε αυτούς που έχουν χρέη που δεν βρίσκονται σε ρύθμιση.
Εφόσον πληρωθούν δύο από τις εκκρεμείς δόσεις, το ποσό που υπολείπεται μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης, ενώ οι νέες ή οι αρρύθμιστες οφειλές πρέπει να ενταχθούν κι αυτές στην πάγια ρύθμιση.
Η ρύθμιση αφορά και χρέη προς το Δημόσιο και προς τον ΕΦΚΑ, διευκρίνισε.
Πάνω από 4 εκατ. ΑΦΜ έχουν χρέη σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος.
Ειδικότερα, για τις οφειλές από 1/11/2021 έως 1/2/2023, μπορεί να ρυθμιστούν από 2 έως 36 δόσεις με επιτόκιο 4,37%, ενώ το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν από 37 έως 72 δόσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις ως ελάχιστη δόση ορίζονται τα 30 ευρώ.
Αύριο αναμένεται μια νέα ρύθμιση στη Βουλή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό με την οποία θα προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης όσων έχουν μία μόνο οφειλή και η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Νίκας: «Ο περιφερειακός Τύπος καταγράφει την ψυχή της ελληνικής περιφέρειας»

Χαιρετισμός Νίκα στο 53ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου που γίνεται στην Τρίπολη Στον ρόλο του Τύπου και των δημοσιογράφων της ελληνικής περιφέρειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου» για τον προσεισμικό έλεγχο των Δημόσιων κτιρίων

Επερώτηση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων κατέθεσαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα τον προσεισμικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην χθεσινή του συνεδρίαση του με τις ψηφους των παρατάξεων (Τατούλη , Δέδε , Μπουντρούκα, Πετράκου , Λυμπεροπούλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1984: Παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους

180: Ο Μάρκος Αυρήλιος πεθαίνει αφήνοντας τον Κόμμοδο μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 455: Ο Πετρόνιος Μάξιμος γίνεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παναγιώτης Ψυχογυιός : «Αναγκαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών και η μείωση των ενοικίων στην Αργολίδα»

Ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την Αργολίδα και το ακούμε καθημερινά είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών . Από τη μια, το “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »