prooptiki@msn.com

“Ενότητα Δημιουργίας για την Ερμιονίδα”: Οι θέσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σε πενήντα χρόνια καταφέραμε σαν οικονομικό σύστημα που δημιουργεί την κοινωνία της κατανάλωσης φτηνών προϊόντων, τυλιγμένων σε πλαστικές συσκευασίες (ακόμα και του νερού που πίνουμε σε πλαστικά μπουκάλια) να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πελώριο μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.

Οι χωματερές του πλανήτη γέμισαν και τώρα θέλουν οι άρχοντες να κάψουν τα σκουπίδια τους για να παράγουν νέο εμπόρευμα την ενέργεια , επιβαρύνοντας το κλίμα και τον αέρα που αναπνέουμε . Μυαλό δεν βάζουμε.

1.Μια πρώτη σημαντική απάντηση στο πρόβλημα είναι η ΜΕΙΩΣΗ των απορριμμάτων αλλά και η αλλαγή στο μοντέλο παραγωγής ..Λιγότερη κατανάλωση , όχι σπατάλη στις συσκευασίες και κυρίως τις πλαστικές μια χρήσης , ποιοτικά προϊόντα με μεγάλο χρόνο ζωής , φτιαγμένα με απλά υλικά φιλικά στο περιβάλλον και όχι δηλητήρια που η φύση δεν μπορεί να διασπάσει. Νερό από τον Δήμο όχι στην πανάκριβη ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, με 10 εκατομμύρια τον χρόνο πανάκριβα πλαστικά μπουκάλια – σκουπίδια .

2.Η δεύτερη απάντηση είναι κομποστοποίηση των οργανικών βιοαποδομήσιμων. Ζωικών με ανερόβια ζύμωση και φυτικών με αερόβια. Κομποστοποίηση στην πηγή, στο σπίτι ,στην γειτονιά ,στην επιχείρηση. Κομποστοποίηση στην Ερμιονίδα.

3.Παραγωγή πρώτης ύλης από τα τέσσερα ρεύματα χαρτί, πλαστικό γυαλί ,μέταλλο. Στα χρόνια της ύφεσης και οικονομικής κρίσης μόνο το κράτος μπορεί να λειτουργήσει τέτοια εργοστάσια γιατί το κέρδος έχει μειωθεί πολύ και οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται. Όσο το δυνατόν περισσότερες φορές να ξαναφτιάξουμε προϊόντα με την πρώτη ύλη που παράγει η ανακύκλωση. Να δώσουμε θέσεις εργασίας να έχουμε αποδεκτή για τα προϊόντα που οι πολίτες διαχωρίζουν στην πηγή και τώρα καταλήγουν στις χωματερές.

4.Όμως ότι κι αν κάνουμε δυστυχώς για διάφορους λόγους υπάρχουν απορρίμματα που μόνο να θαφτούν η να καούν είναι δυνατόν .Αυτές είναι οι δυο λύσεις τελικού αποδέκτη μετά από όποια επεξεργασία των απορριμμάτων .Και δυστυχώς λόγω της φύσης της παραγωγής σήμερα αυτά είναι πολλά .Πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν .Καύση από ιδιώτες για παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα η κρατικούς ΧΥΤΥ και ανακύκλωση, κομποστοποίηση.

Η Ερμιονίδα χρειάζεται στο άμεσο μέλλον ένα δικό της χώρο Υγειονομικής ταφής σαν την μονάδα της ΤΕΡΝΑ η τον ΧΥΤΥ Άμφισσας που στέλναμε τα απορρίμματα μας. Γιατί θάψιμο κάνει η ΤΕΡΝΑ σήμερα και μέχρι να φτιαχτούν η να υπάρχουν οι αποδέκτες καύσης των προϊόντων της , θάβει στο Βαλτέτσι τα σκουπίδια της Ερμιονίδας.

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ,ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ,ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ –ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Χ.Υ.Τ.Υ (ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ).

ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Η 15η Χορωδιακή Συνάντηση του συλλόγου “Τελέσιλλα” με τη συμμετοχή πέντε χορωδιών

Ο πολιτιστικός σύλλογος Άργους “Τελέσιλλα” διοργανώνει και σας προσκαλεί στη 15η Πανελλήνια Χορωδιακή Συνάντηση, η οποία θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 7.30μμ, στην

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Θεατρική Ομάδα της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Κρανιδίου και το «Προσωπείο» στον Πολυχώρο ARTίκι στις 1,2,3/12

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες των παιδιών! Μπράβο παιδιά!! Η Θεατρική Ομάδα της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Κρανιδίου, με την υποστήριξη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοδιοίκηση” δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας

“Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει περισσότερη θεσμική και οικονομική αυτοδυναμία, σημαίνει όμως και σεβασμό εν τοις πράγμασι από την πολιτεία προς την αυτοδιοίκηση και στον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »