prooptiki@msn.com

«Ελεύθερη Σκέψη»: Περιοδική έκδοση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» ύστερα από διαβουλεύσεις ενός περίπου χρόνου, διαπιστώνοντας την απουσία στο νομό ενός αξιόπιστου περιοδικού που να αγκαλιάζει την πνευματική δημιουργία και τον προβληματισμό των πολιτών, αποφάσισε και εξέδωσε τον Μάη του 2023 το περιοδικό «Ελεύθερη Σκέψη». Η άποψη του Ρήγα Βελεστινλή «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά» αποτελεί το στέρεο βάθρο στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του περιοδικού.

Όποιος έχει σκέψη που δεν περιορίζεται από ατομικές και συλλογικές αγκυλώσεις, όποιος αντικρίζει την πραγματικότητα απροκατάληπτα και αισιόδοξα, όποιος προσεγγίζει αποτυχίες και επιτυχίες της κοινωνίας νηφάλια και δημιουργικά, όποιος μπορεί χωρίς επικίνδυνες δεσμεύσεις να επεκτείνει την ανθρώπινη θετική πολιτιστική πορεία, όποιος χωρίς προλήψεις και προκαταλήψεις προσπαθεί να συγκροτήσει μια νέα προοδευτική αφήγηση για τις κοινωνικές εξελίξεις, όποιος δέχεται την ανάγκη στοχασμού και αναστοχασμού με βάση τα νέα κοινωνικά δεδομένα και όποιος ασκεί και δέχεται κριτική με επιδίωξη το κοινό καλό και τον σεβασμό στον άνθρωπο, δεν μπορεί παρά να «συλλογάται» σωστά, λογικά, δίκαια και ωφέλιμα για το σύνολο και τον εαυτό του.

Οι σκέψεις, λοιπόν, ενός τέτοιου ανθρώπου μπορούν να έχουν θέση στο περιοδικό, για να γίνουν αφορμή αναζητήσεων, διαλόγου, δράσης, απόλαυσης, βελτιώσεων, ποιοτικών αλλαγών και συμβολής στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της σύγχρονης κοινωνίας.

Αυτές τις σκέψεις, τις δεξιότητες και γνώσεις, σε μια προσπάθεια υψηλής εκλαΐκευσης, φιλοδοξεί το περιοδικό να τις κάνει κοινό κτήμα όλων και θεμέλιο ανασυγκρότησης του πνευματικού και κοινωνικού διαλόγου με τελική στόχευση μια δημιουργικότερη, δικαιότερη, δημοκρατικότερη και πιο ευχάριστη ζωή.

Η έκδοση της «Ελεύθερης Σκέψης» αποτελεί ένα από τα βήματα που κάνει η Βιβλιοθήκη με σκοπό να δικαιώσει το θεσμικό της ρόλο ως ίδρυμα που έχει ως υποχρέωση να διαφυλάξει τον πνευματικό πλούτο που εμπεριέχεται στα βιβλία της και να υποστηρίζει κάθε πνευματική και πολιτιστική πρωτοβουλία.

Το περιοδικό, επίσης, επιδιώκει τη διερεύνηση της εξέλιξης της τοπικής κοινωνίας και την προβολή της τοπικής πνευματικής δημιουργίας, της ιστορίας και της κοινωνικής προβληματικής. Επιπλέον διεκδικεί την προσέλκυση των νέων επιστημόνων και διανοητών σ’ αυτόν τον πνευματικό διάλογο και την ύπαρξη ενός βήματος που θα μπορούν να αξιοποιήσουν στη δημιουργική πορεία της ζωής τους.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης υπήρξε πολύ ικανοποιητική. Εννέα συγγραφείς με ποικιλία αξιόλογων άρθρων καταθέτουν τον προβληματισμό τους, τις γνώσεις τους και τις ευαισθησίες τους στο πρώτο τεύχος του περιοδικού. Η Λογοτεχνία, η Διεθνής Πολιτική και Ιστορία, η Φιλοσοφία και η Τεχνολογία, η Αρχιτεκτονική, η Εκπαίδευση και η Τοπική Ιστορία αποτελούν τους τομείς που προσεγγίζουν τα άρθρα των συγγραφέων. Ο πλούτος των σκέψεων, των γνώσεων και των προβληματισμών, η επιστημονική τεκμηρίωση, η διερεύνηση σύγχρονων τάσεων αλλά και προβλημάτων επιβεβαιώνουν ότι ο πνευματικός και τεχνικός πολιτισμός συνεχίζει να ανθίζει.

Ζούμε, ωστόσο, σε μια κοινωνία με καθημερινές προκλήσεις, με τεράστια οικονομική, τεχνολογική, επιστημονική και πολιτισμική ανάπτυξη που προσφέρουν μια νέα και υψηλότερη ποιότητα ζωής που, όμως, απειλείται από τρομακτικές κλιματολογικές αλλαγές, πολεμικές συγκρούσεις, τεχνολογικές επαναστάσεις, ποικίλες αμφισβητήσεις και σοβαρούς κινδύνους ηθικής τάξης. Οι άνθρωποι επαίρονται για τις επιτυχίες τους, προσπαθούν να ελέγξουν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και γενικότερα τη δράση του ανθρώπου, ώστε να τον καταστήσουν ευάλωτο και εύκολα χειραγωγήσιμο, ενώ παράλληλα διακηρύσσουν τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, την ανάπτυξη της ορθολογικής κρίσης και την χωρίς όρια κυριαρχία του ανθρώπου. Όλα αυτά, εντούτοις, φαίνεται πως δεν εξασφαλίζουν μια ανθρωπιστική και αισιόδοξη πορεία του ανθρώπου προς το μέλλον.

Η παραπάνω εκτίμηση καθιστά επιτακτική την ανάγκη με πρωτοπόρους τους ανθρώπους του πνεύματος να γίνει μια προσπάθεια πνευματικής αλληλεγγύης προς τους απλούς ανθρώπους και διαμόρφωσης μιας κοινωνικής συνείδησης στέρεης και αισιόδοξης μέσω της παιδείας στην καθημερινή εξέλιξη της ζωής. Σ’ αυτήν ακριβώς την ανάγκη η «Ελεύθερη Σκέψη» στοχεύει να συνεισφέρει όσο μπορεί.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενους να συνεισφέρουν την πνευματική τους δημιουργία, ώστε το περιοδικό να αποτελέσει αφόρμηση και επίκεντρο πνευματικής αναζήτησης και δημιουργίας.

* Το περιοδικό διανέμεται Δωρεάν από τη Βιβλιοθήκη.

Βασίλης Τσιλιμίγκρας
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας
Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

1605 παραγωγοί μελιού στην Πελοπόννησο- 198 στην Αργολίδα με εννέα συσκευαστήρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει η απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου για την μελισσοκομία . Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με έξι κιλά παραπάνω ψάρια έπιασε το Λιμενικό ερασιτέχνη ψαρά και τα έδωσε στο Γηροκομείο

Εξι κιλά ψάρια παραπάνω ήταν αρκετά για να ταλαιπωρηθεί ο ερασιτέχνης ψαράς που συνελήφθη στα Ιρια Αργολίδας από άνδρες του Λιμενικού Ναυπλίου Στην σχετική ανακοίνωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συναντήσεις Γιώργου Γαβρήλου με φορείς του Εμπορίου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Γιώργος Γαβρήλος σε σειρά συναντήσεων με φορείς του Εμπορίου: «Η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων» Από

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από το ΚΕΔΑΣΥ στο 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου

Τη Δευτέρα, 4-12-2023, η ψυχολόγος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Αργολίδας κα. Παναγιώτα Κουτσιαύτη και η Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής (ΕΑΕ) κα. Αικατερίνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου: Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια με πυροβολισμούς

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ναυπλίου απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια από ομάδα Ρομά με πυροβολισμούς, για την Παρασκευή 8/12/2023, στην πύλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »