Για υποκρισία κατηγορεί την αντιπολίτευση Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, Ελένη Σιάνα – Γκαμίλη αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από την μια μεριά καταγγέλλουν τις συνεδριάσεις που γίνονται δια περιφοράς και από την άλλη όταν οι συνεδριάσεις είναι ζωντανές φροντίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους .
Αναλυτικότερα στην δήλωσή της η Ελενη Σιανα-Γκαμίλη αναφέρει :
Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναρτήσεις σχετικές με πειθαρχική ποινή την οποία επέβαλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, σε υπάλληλο του Δήμου Ερμιονίδας, που είχε υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.
Φαίνεται ότι ορισμένοι, ορμώμενοι από την φιλοδοξία τους να διεκδικήσουν το αξίωμα του Δημάρχου Ερμιονίδας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αποφάσισαν να αυτοανακηρυχθούν σε όψιμους εργατοπατέρες και σε καθηγητές εργατολογίας ταυτόχρονα.
Έτσι, με σκοπό την άγρα λίγων ψήφων πέφτουν στην παγίδα να εκδίδουν ανακοινώσεις υποστήριξης του εν λόγω υπαλλήλου, δίχως να φροντίσουν προηγουμένως να έχουν μια ολοκληρωμένη και αμφίπλευρη ενημέρωση των πραγματικών γεγονότων και συμβάντων.
Όταν όμως αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται από τέτοιου είδους ανακοινώσεις, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ελλιπή ενημέρωσή τους με αστεία επιχειρήματα του τύπου “ζήτησα τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Πρόεδρος δεν μου τον έδωσε”, κάνοντας αναφορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας της 4ης Νοεμβρίου 2022 και στην συζήτηση του 14ου θέματος ημερησίας διάταξης με τίτλο “Αύξηση ωραρίου εργασίας σχολικών καθαριστριών”.
Αρνήθηκα να δώσω τον λόγο σε έναν Δημότη, ο οποίος ήθελε να τοποθετηθεί πάνω σε θέμα που ούτε καν συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπήρχε στην ημερησία διάταξη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Νόμο.
Με αφήνει έκπληκτη η παντελής άγνοια της Νομοθεσίας και των ισχυουσών κανονισμών λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου από κάποιους, ο οποίοι υποτίθεται ότι πρόκειται να διεκδικήσουν τον Δήμο Ερμιονίδας, οπότε θα έπρεπε σε τόσο απλά διαδικαστικά θέματα να ήταν περισσότερο διαβασμένοι και ενημερωμένοι, ώστε να μην εκτίθενται.
Διότι η σχετική Νομοθεσία (Άρθρο 74 – Νόμος 4555/2018) και ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Άρθρο 4), όπως αυτός εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ορίζουν ρητά ότι απαγορεύεται να δίνεται ο λόγος σε Δημοτικό Σύμβουλο ή σε Δημότη, ο οποίος ζητά να τοποθετηθεί για θέμα που δεν συζητείται κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, ο οποίος ψηφίσθηκε στις 31/10/2014 με την 270/2014 Απόφαση με ΑΔΑ: 6ΩΠΗΩΡΡ-ΒΒΥ,σε κανένα άρθρο του δεν προβλέπει να λαμβάνουν τον λόγο οι Δημότες για θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλην όμως, είθισται όταν συζητείται προσωπικό αίτημα δημότη, να του δίνεται η δυνατότητα να το αναπτύξει και να τοποθετηθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις Δημοτών.
Τέλος, οι διαμαρτυρίες ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης για υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της δια περιφοράς σύγκλισης Δημοτικών Συμβουλίων, όπως ο Νόμος το επιτρέπει, είναι άκρως υποκριτικές και παραπλανητικές.
Και αυτό γιατί πέραν του ότι προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία, αυτές αφορούν μόνο τυπικά, διαδικαστικά και επείγοντα θέματα.
Και η μεγάλη αντίφαση, που αποδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας τους, είναι ότι εκείνοι που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αντιδημοκρατικές πρακτικές και παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την δια περιφοράς σύγκλισή του για τυπικά και κατεπείγοντα θέματα, φροντίζουν να λάμψουν δια της απουσίας τους από τις αμέσως επόμενες δια ζώσης συνεδριάσεις.