prooptiki@msn.com

Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για τα Airbnb από την ΕΕ-Σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

H Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθετεί τους νέους κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση, που έχει εξαγγείλει, με την προσδοκία ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος στις καταχωρήσεις των ακινήτων στις πλατφόρμες.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη τους νέους κανόνες με 31 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μία αποχή.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου για να λαμβάνουν δεδομένα από τις πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών (π.χ. συγκεκριμένη διεύθυνση, αντίστοιχος αριθμός εγγραφής, διεύθυνση URL της καταχώρισης), σε μηνιαία βάση.

Η Επιτροπή θα είναι επιφορτισμένη με την απλούστευση των διαδικασιών για διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και τη διαμόρφωση πολιτικών.

Οι ευρωβουλευτές περιέλαβαν επίσης τροπολογίες για τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες και για να επιτραπεί στις δημόσιες αρχές, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τους οικοδεσπότες και τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τους νέους κανόνες. Τα κράτη μέλη θα έχουν 18 μήνες για να προσαρμόσουν τα συστήματα εγγραφής τους και να δημιουργήσουν την σχετική υποδομή.

Η εγκριθείσα διαπραγματευτική εντολή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το σύνολο του Κοινοβουλίου στη σύνοδο ολομέλειας στις 2-5 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει τη θέση του

Με τους νέους κανόνες θα απαιτείται μια απλή, διαδικτυακή διαδικασία εγγραφής για τα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ένα ευρωπαϊκό Μητρώο.

Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν επίσης τις υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τους οικοδεσπότες είναι αξιόπιστες και πλήρεις και ότι ο αριθμός εγγραφής τους είναι σαφώς ορατός στον κατάλογο. Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, οι πλατφόρμες θα πρέπει να διενεργούν τακτικούς τυχαίους ελέγχους στις καταχωρίσεις και να αφαιρούν όσες δεν τηρούν τις διατάξεις.

Η Airbnb χαιρετίζει την απόφαση

Από την πλευρά της, η Airbnb, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την εισαγωγή ρυθμίσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη. Η Airbnb πρωτοστάτησε στην απαίτηση για μια ρυθμιστική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ που να είναι πιο σαφής, απλή και συνεπής σε ολόκληρη την περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πλατφόρμα τονίζει ότι έχει συνεργαστεί με μεμονωμένες αρχές για έξυπνους κανόνες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία, και ότι οι δυσανάλογοι τοπικοί κανόνες αποκλείουν πολλούς Ευρωπαίους από τις ευκαιρίες που προσφέρει η φιλοξενία.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – με κρατήσεις μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb – αντιπροσωπεύουν το 25% των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ. Γι αυτό, οι πολιτικές που εφαρμόζονται πρέπει να ενθαρρύνουν τις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης με σεβασμό στις τοπικές κοινότητες. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχουν αποκλίνοντες τοπικοί κανόνες, που οδηγούν σε κατακερματισμό της αγοράς στην ΕΕ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο τρόμος κατοικεί στα σχολεία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πρότυπο σχολικού εκφοβισμού

Ένα στα δυο παιδιά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχεται σχολικό εκφοβισμό, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν τα στοιχεία της έκθεσης του «Χαμόγελου του Παιδιού». Η έρευνα,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας: «Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις της PEOPLECERT»

  Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας εκφράζει την στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζομένους της πολυεθνικής PEOPLECERT που έρχονται αντιμέτωποι με την τρομοκρατία της εργοδοσίας που

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με 17 νέες συλλήψεις η επιχείρηση-σκούπα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2023 έως και χθες (29.11.2023), στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1605 παραγωγοί μελιού στην Πελοπόννησο- 198 στην Αργολίδα με εννέα συσκευαστήρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει η απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου για την μελισσοκομία . Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »