prooptiki@msn.com

Διαδικτυακή ημερίδα “Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο”

Από το γραφείο του Δημάρχου Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2022» την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο».

Την ημερίδα πλαισίωσαν ως ομιλητές, σημαίνοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που ανέλυσαν τη συμβολή των συμμαχικών πόλεων αλλά και την καθοριστική σημασία της νικηφόρας μάχης που άλλαξε την πορεία ολόκληρου του Δυτικού Κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη – Θεοδωρακοπούλου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς και ο Σ. Γερουλάνος, καθ. Χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, π. καθ. Ιστορίας της Ιατρικής Παν. Ιωαννίνων. Στην ημερίδα με συντονιστή το μέλος Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2022», Α. Πολυδώρου, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος ΣΑΛΑΜΙΣ και μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020” Κ. Μαριδάκης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων των Πόλεων – Κρατών που έλαβαν μέρος στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας προσκαλείται κάθε χρόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις καθώς η Ερμιόνη ήταν μία από τις 23 πόλεις – κράτη τα οποία πήραν μέρος στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Ερμιόνη και οι Ερμιονείς έστειλαν τρεις τριήρεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία.

Στην τηλεδιάσκεψη, τον Δήμο μας εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιόνης Λάζαρος Γούτος ο οποίος στην ομιλία του ανάπτυξε την συμβολή της Ερμιόνης στην ναυμαχία Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την κα Τ. Αντωνοπούλου, Πρόεδρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λ. Γούτος ανάφερε :

«Η νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών κατά τους Μηδικούς Πολέμους δεν αποτέλεσε απλά μια νίκη των ολίγων έναντι των πολλών αλλά ήταν η νίκη των δημοκρατικών θεσμών έναντι του δεσποτισμού της Ανατολής. Και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Χρυσό Αιώνα, που έγινε δρόμος έμπνευσης για όλο τον Δυτικό Κόσμο, της προόδου, της αναγέννησης, της ακμής.

Είμαστε λοιπόν και εμείς υπερήφανοι που με τις μικρές δυνάμεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας συμμετείχαμε σ’ αυτήν τη νίκη της Σαλαμίνας, που έγινε πανανθρώπινο σύμβολο ηρωισμού και ανδρείας.

Το αρχαίο λιμάνι της Ερμιόνης, πάνω στο οποίο χτίστηκε το σημερινό, σίγουρα θα ατένιζε τον απόπλου των τριών τριήρεων, που έφυγαν από την Ερμιόνη».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Έκλεψαν τα γαϊδουράκια των παιδιών μας στο Αγρόκτημα στην Κέρκυρα

Ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στην αγκαλιά των παιδιών Το μεσημέρι της Δευτέρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το παιδί, το παιχνίδι και οι γονείς «ελικόπτερα»-Άρθρο των καθ. Φυσικής Αγωγής, Δ. Διατσίγκου & Θ.Ντεβέ

Αφορμή για το σημερινό μας θέμα αποτέλεσε η εμφάνιση κρουσμάτων (με εικόνα πανδημίας) οξείας ηπατίτιδας σε πρώιμης κυρίως ηλικίας παιδιά. Εκείνο ωστόσο που μας προκάλεσε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τ. Χρόνης στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, βρέθηκε στην ιστορική Σαλαμίνα για τους εορτασμούς των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη νίκη απέναντι στις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνδημος η συμμετοχή των πιστών στην υποδοχή των Ιερών λειψάνων των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Πάνδημος αναμένεται να είναι η συμμετοχή των πιστών Χριστιανών στην υποδοχή των Ιερών λειψάνων των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »