prooptiki@msn.com

Διάλογος εφ όλης της ύλης του ΣΕΚ με τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση

Σήμερα Τρίτη 25.7.2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Πεβερέτο και με την συμμετοχή του Προέδρου της ΕΔΟΤΟΚΚ Γιάννη Φασουλά και του επιστημονικού συνεργάτη του ΣΕΚ Γιώργου Γεωργούδη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιο για την κτηνοτροφία κο Σταύρο Κελέτση.
Ο ΣΕΚ έθεσε υπόψη του κου Υπουργού το εθνικό σχέδιό του για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν σε θετικό κλίμα.
Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων και της ενέργειας, που έχουν αυξηθεί πάνω από 100%, που σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Επίσης δόθηκε έμφαση και σε άλλα προβλήματα του κλάδου όπως:
Το νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, που τα τελευταία χρόνια προωθείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών τροφίμων και της Μεσογειακής διατροφής.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια αντικατάστασης των παραδοσιακών ζωικών προϊόντων με απομιμήσεις ( π.χ συνθετικό γάλα, συνθετικό κρέας), τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία φέρουν τίτλους που παραπέμπουν σε ζωικά προϊόντα π.χ. γάλα αμυγδάλου κ.α.
Από το ΣΕΚ προτάθηκαν μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την επίτευξη της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:
Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία αποτελούμενη από εκπροσώπους εθνικών οργανώσεων της κτηνοτροφίας και εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ, που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον κλάδο.
Νομοθέτηση ακατάσχετου των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων. Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, τόσο για τα εγγυημένα από το ελληνικό κράτος δάνεια, που έχουν απομείνει στην πρώην αγροτική τράπεζα, όσο και δάνεια άλλων τραπεζών που τα περισσότερα έχουν δοθεί στα funds.
Εξασφάλιση ρευστότητας – Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη. Η άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση αποφυγής κατάστασης ασφυξίας στον πρωτογενή τομέα.
Προστασία των αγροτικών ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις»: Ενίσχυση των ελέγχων κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με άμεση ενεργοποίηση του «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
Επίλυση των προβλημάτων έκδοσης της άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θεσμοθέτηση μεταβίβασης αυτής σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ €, αφού οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. €. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των νέων κινδύνων προτείνουμε την τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ και την ένταξη και άλλων ασφαλιζόμενων κινδύνων.

Για την ΚΑΠ 2023-2027, δεδομένου ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, προτείνουμε το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής
Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων ( 0,07 €/κιλοβατώρα).
Μείωση στο 6% του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
Θεσμοθέτηση ειδικού νόμου και χρηματοδότηση έως 100 % για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των στάβλων, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέτρα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας όπως:
Η εφαρμογή του άρθρου 9. του Νόμου 4492 /2017 για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή, η δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών, η Γενετική Βελτίωση των ζώων, η ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, το ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης.
Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82) που αφορά το γιαούρτι και επαναφορά στην υποχρέωση χρήσης νωπού γάλακτος. Αναγνώριση του Ελληνικού Γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), ιδιαίτερα του στραγγιστού γιαουρτιού και του παραδοσιακού που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.
Η στήριξη των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων με μέτρα όπως, η απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς στα 50 € το μήνα για τα πρώτα πέντε χρόνια, κίνητρα ένταξή τους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, απλούστευση των διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα κ.α.
Η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με εφαρμογή δράσεων που στόχο θα έχουν να γίνει πιο ελκυστική η ζωή στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα για τους νέους, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη λειτουργία δυναμικών Κέντρων Υγείας, γρήγορες συνδέσεις με το Διαδίκτυο και κατάλληλες δικτυακές υποδομές, κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης, υιοθέτηση του μοντέλου των έξυπνων χωριών (Smart Villages) κ.α.
Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Δυνατότητα των κτηνοτρόφων, φυσικών προσώπων να απασχολούν εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ.
Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΕΚ για την ΚΑΠ 2023-2027
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για την ΚΑΠ 2023-2027 καταρτίστηκε χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων. Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τις οποίες αναμένονται εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, η έκδοση όλων των αναγκαίων εφαρμοστικών οδηγιών που θα εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ στις ελληνικές συνθήκες.

Ζητάμε:
Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν. Αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, με βάση τα ζώα που έχουν, να μην δικαιούνται βοσκοτοπικά δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα.
Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση προτείνουμε:
Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.
Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 100€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο.

Για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές παραγόμενες στην Ε.Ε. καταθέσαμε τις προτάσεις του ΣΕΚ, όπως κατατέθηκαν από τη συμμετοχή, μετά από επιλογή του ΣΕΚ σε μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις στρατηγικές διατροφής των προβάτων.

Αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της Κ.Α.Π. Το ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου μέσω των συνδεδεμένων παρεμβάσεων δεν επαρκεί για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής από την Ε.Ε.
Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι, όπως στο βαμβάκι.
Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, που το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο.
Στήριξη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.
Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και διάχυση των αποτελεσμάτων της.

Προτάθηκαν επίσης άλλα μέτρα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 όπως: υλοποίηση Μικρών Σχεδίων Βελτίωσης, κίνητρα για την ίδρυση δικτύου μικρών και μεσαίων τυροκομείων, υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές τυροκομικών προϊόντων, εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας.

Η Ελληνική Κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της Ελληνικής Οικονομίας. Απασχολεί δυναμικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού, παράγει την πρώτη ύλη για παραγωγή σημαντικής προστιθέμενης αξίας, δίνει ζωή στην ύπαιθρο και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει προοπτικές σε νέους παραγωγούς.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πέτρος Τατούλης από Μεσσηνία: «20.000 ευρώ ανά παραγωγική μονάδα για δράσεις εξωστρέφειας για αγρότες και κτηνοτρόφους και μείωση του ενεργειακού κόστους για 13.538 νοικοκυριά».

Στην Μεσσηνία βρέθηκε ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» και υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμπατριώτες του Μεσσήνιους,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Live Streaming η παρουσίαση του προγράμματος για την Πελοπόννησο από τον Δημήτρη Πτωχο

Σε live streaming σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, στις 19:00,ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός θα παρουσιάσει τους υποψήφιους και το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1943: Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι που παραδόθηκαν στις γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς

480 πΧ.: Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πυρπολεί την Ακρόπολη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »