prooptiki@msn.com

ΔΕΣΑ: Ασυναγώνιστη η ποιότητα των πορτοκαλιών της Αργολίδας

Τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια αποδεικνύονται «ξινά» για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς όπως δηλώνουν «Έμποροι ανώτατου επιπέδου» στην ευρωπαϊκή αγορά, «…αν και τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια μπορεί να έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση, δεν διαθέτουν καλές οργανοληπτικές και γευστικές ιδιότητες αφού η σχέση σακχάρου-οξύτητας δεν είναι η βέλτιστη» και για το λόγο αυτό οι έμποροι δηλώνουν πώς «…δεν πρόκειται να διαθέσουν στην αγορά πορτοκάλια από την Αίγυπτο». (avaasaja.org_08.01.24)

Πορτοκάλια-Μανταρίνια Αργολίδας
Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

‘Ήρθε λοιπόν ο καιρός η αξεπέραστη «γλυκύτητα» και ποιότητα των πορτοκαλιών της Αργολίδας να τους δώσει την θέση που τους αξίζει στην αγορά!

Με σκοπό την πιστοποίηση των ξεχωριστών χαρακτηριστικών και την ενίσχυση της δυναμικής στις αγορές των εσπεριδοειδών της Αργολίδας, η ΔΕΣΑ θα εξετάσει άμεσα την προοπτική να αναγνωριστούν ως προϊόντα ΠΟΠ. Να σημειωθεί ότι τα ΠΟΠ «Μήλα Ζαγορίν» απολαμβάνουν έως και 120% καλύτερες τιμές από τα μη πιστοποιημένα.

Εικόνα της Αγοράς Εσπεριδοειδών
Σταθερά πάνω από 30 λεπτά η τιμή των Μέρλιν

• Αυξημένες κατά 4,3% είναι οι φετινές εξαγωγές πορτοκαλιών έως 5 Ιανουαρίου έναντι της αντίστοιχης περσινή περιόδου, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά των εσπεριδοειδών ήταν όψιμη.

• Εξακολουθεί να είναι υψηλή και προβλέπεται να παραμείνει, η ζήτηση εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά.

• Περιορισμένες έναντι των προηγούμενων ετών οι ποσότητες πορτοκαλιών που έχουν απομείνει στην Αργολίδα.

• Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των ΝΑΒΕΛ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 0,31 €/kg, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά.

• Κινητοποίηση των φυτουγειονομικών υπηρεσιών της Ισπανίας στα λιμάνια εισόδου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, καθώς κατά το 2023 εντοπίστηκαν 32 περιπτώσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών φυτουγειονομικών κανονισμών, μεταξύ άλλων και για το παράσιτο καραντίνας μαύρη κηλίδωση των εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa). Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (agronewscomunitatvalenciana.com_16.01.24)

Έλεγχοι από τις Διευθύνσεις Γεωργίας

Τον Οκτώβριο 2023, σε συνέχεια προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές πορτοκαλιών από την Αργολίδα που δεν είχαν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα (Ενδεικτικά εδώ: https://bit.ly/4bm9b71).

Επειδή ελλοχεύει ανάλογος κίνδυνος από την πρώιμη είσοδο στην αγορά ανώριμων LANE LATE, οι διευθύνσεις γεωργίας πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την προστασία του προϊόντος και της φήμης των Ελληνικών πορτοκαλιών.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

23 συλλήψεις έφερε η έφοδος σε οικισμό Ρομά στο Άργος

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών, σήμερα (11.4.2024) το πρωί σε τοπική κοινότητα του Δήμου Άργους-Μυκηνών πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εικαστικός διάλογος για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών προσκαλεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε έναν εικαστικό διάλογο με τη μαθήτρια – δημιουργό Γιουλίνα Δρίτσα, με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Εκδήλωση με τίτλο «Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Η οπτική του Gunnar Hering»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Η οπτική του Gunnar Hering».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Χαρίλαος Τρικούπης» στα «Πορτρέτα Πολιτικών» από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας, σειρά 11 διαδικτυακών διαλέξεων και 1 καταληκτικής διά ζώσης ημερίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »