prooptiki@msn.com

Γ. Γεωργαντάς: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας- Είναι παράνομο και ανήθικο!

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας στη Βουλή τη διάταξη για τα «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», που είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές γίνονται ομαλά και τόνισε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Προειδοποίησε όμως εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο και παράνομο αλλά και ανήθικο.
Συγκεκριμένα είπε:
«Σήμερα είμαι εδώ για κάτι συγκεκριμένο που πρέπει όλους να μας ενώσει.
Αυτή η μη ομαλή εξέλιξη της αγοράς, αυτό το διάστημα, σε μερικούς δίνει την αίσθηση ότι θα μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν. Να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών μας, σε βάρος των κτηνοτρόφων μας. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, σε όποιον έχει αυτήν την αίσθηση ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει.
Βιώνουμε όλοι μας καθημερινά – το βιώνω εγώ ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είμαι σίγουρος ότι το βιώνουν και όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας – τη μεγάλη αγωνία των γεωργών να εξασφαλίσουν τα εφόδια εκείνα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και τη μεγάλη αγωνία των κτηνοτρόφων να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις ζωοτροφές για το βιός τους.
Η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές, επειδή τις παρακολουθούμε, γίνονται με κανονικό τρόπο παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι μεταφέρουν τα φορτία από το εξωτερικό. Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τον κλάδο.
Όμως επειδή υπάρχει ήδη η αίσθηση ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους σε όλη αυτή την αλυσίδα δεν συμμετέχουν στην μεγάλη προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης συγκυρίας, έρχεται σήμερα η τροπολογία αυτή η οποία ουσιαστικά υποχρεώνει όλους, όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την εμπορία, με την εισαγωγή, με την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων -και αναφέρω ενδεικτικά τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα ωμά δημητριακά δηλ. το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και το καλαμπόκι- να κάνουν δήλωση ακριβώς για να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματά τους και να το γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή.
Δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο κάποιος να προσπαθεί να κερδοσκοπήσει αυτή την περίοδο, δεν είναι απλά παράνομο, είναι ανήθικο. Και αυτή την ανηθικότητα δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε με κανένα τρόπο.
Έλαβα ένα μήνυμα από έναν κτηνοτρόφο, από μια ορεινή περιοχή της χώρας μας και έλεγε ένα πράγμα:
«Αυτοί που επιχειρήσουν να κρύψουν τα αποθέματά τους για να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα αύριο, είναι σαν να κρύβουν τις σφαίρες ενώ έχουμε πόλεμο».
Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Υπάρχει η επάρκεια, να υπάρχει και η διαθεσιμότητα από όποιους οφείλουν να πράξουν συγκεκριμένες ενέργειες.
Καλώ όλους πραγματικά με αίσθηση ευθύνης να συνεισφέρουν αυτό που οφείλουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας να έχουν τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για να παράγουν».
Προηγουμένως, ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου σημείωσε ότι από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης οι αγρότες επωφελούνται σε τρία επίπεδα: Με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την έκπτωση στην αντλία, αλλά και με τη δήλωση ενός αγροτικού οχήματός τους στην περίπτωση που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ.
Τέλος σε ό,τι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τόνισε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η επιστροφή του ΕΦΚ, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, να γίνει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από την παραγωγή.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Σχολικού Έτους 2021-22

Μαθητές/-τριες και Εκπαιδευτικοί από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Ημαθίας και Ρεθύμνου επικοινώνησαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης και των εργασιών τους στο πλαίσιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός στη Βουλή: «Ιστορική η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο»(βίντεο)

Ανδριανός στη Βουλή: “Με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε εμφατικά ότι μια εταιρική και συμμαχική σχέση δεν έχει βάθος αν δεν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εμμ. Φλωρής: «Άκρως επιτυχημένος στα 2 χρόνια θητείας μου κατά τον κ. Λάμπρου»

Ενημερώθηκα από ανάρτηση στο διαδίκτυο, ότι η συντονιστική επιτροπή αντιπολίτευσης που απαρτίζεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτη, Λάμπρου Τάσο και Τόκα Τάσο, ξεκίνησε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΔΕΥΑΕΡ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Την άρνηση ελέγχου στη ΔΕΥΑΕΡ καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή αντιπολίτευσης Δήμου Ερμιονίδας αναφέροντας τα ακόλουθα :Ως Συντονιστική Επιτροπή της Αντιπολίτευσης αποστείλαμε στις 07 -04-2022 επιστολή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
No more posts to show