prooptiki@msn.com

Γ. Γαβρήλος: «Η εξαπάτηση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων από την Κυβέρνηση συνεχίζεται και το 2024» (βίντεο)

Γιώργος Γαβρήλος στο Κόκκινο: «Η εξαπάτηση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων από την Κυβέρνηση συνεχίζεται και το 2024. Ψηφιακή κάρτα, αύξηση εισφορών και τριετίες τα νέα ψέματα της ΝΔ»

Στο Κόκκινο και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα μίλησε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχολιάζοντας τις πολιτικές της ΝΔ και τον εμπαιγμό που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας, ειδικά στα θέματα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της ψηφιακής κάρτας και των τριετιών. Παράλληλα τόνισε πως ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι μια ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης, αφού αλλάζοντας τους Υπουργούς δεν αλλάζει η ατζέντα Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και για την απορρύθμιση του Κράτους.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η χαριστική βολή στην μεσαία τάξη

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, από το 2019 έως σήμερα, έχουν φτάσει το 27%, γεγονός που αποδεικνύει τον βαθμό εξαπάτησης της ΝΔ προς την μεσαία τάξη. Υποσχέθηκε λιγότερες εισφορές και λιγότερους φόρους. Τι έκανε; Με τα πρώτα νομοθετήματα του 2019, πέρασε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τώρα τις αυξάνει πάλι κατά 4% περίπου. Το ίδιο έγινε με τους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών. Προεκλογικά έταζε ελαφρύνσεις και τελικά έφερε έναν Νόμο που χαρατσώνει όλους τους μικρομεσαίους με το τεκμαρτό εισόδημα στα 10.920, που αυξάνεται όταν δραστηριοποιήσε στο επάγγελμα περισσότερα χρόνια.

Και δεν φτάνει αυτό, συνέδεσε το τεκμαρτό εισόδημα με τον μισθό του κάθε απασχολούμενου, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και τινάζοντας στον αέρα κάθε προσπάθεια για αυξήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δηλαδή κάθε φορά που οι εργαζόμενοι θα ζητούν αυξήσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται γιατί θα αυξηθεί ο φόρος τους! Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι πια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, μιλάμε για την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης ατζέντας που στοχεύει στο θάνατο των μικρομεσαίων και στην περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Με όχημα την ψηφιακή κάρτα, η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Με τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ από 1/1/2024 η ψηφιακή κάρτα επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Τι κάνει όμως η Κυβέρνηση με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε; Δίνει παράταση ενός μήνα στην κάθε επιχείρηση να αναγγέλλει τις αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων της, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα είναι έρμαιο του κάθε «κακού» εργοδότη που θα θέλει να τους εκμεταλλευτεί. Ουσιαστικά δηλαδή με πρόσχημα την ψηφιακή κάρτα δίνεται μια παράταση- ασυδοσίας, κατά την οποία ο καθένας μπορεί να καταπατήσει την εργατική νομοθεσία χωρίς συνέπειες, αφού η Κυβέρνηση έχει παροπλίσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό και το ίδιο το ΣΕΠΕ.

Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση αφού από το 2019, όταν έπεσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επιβάλλει ελέγχους στις επιχειρήσεις και ένα σφικτό πλαίσιο τήρησης της νομοθεσίας, περάσαμε σήμερα με Κυβέρνηση την ΝΔ στην παντελή ασυδοσία και στην εργασιακή ζούγκλα, με θύμα τον πιο αδύναμο, φυσικά, τον εργαζόμενο.

Εμπαιγμός των εργαζομένων αναφορικά με το ξεπάγωμα των τριετιών

Η ρύθμιση για τις τριετίες είναι ένα κέλυφος αδειανό. Η ΝΔ δεν έχει εντάξει την αναδρομικότητα για το διάστημα Φεβρουάριος 2012- 2023, στην ρύθμιση που έφερε. Ουσιαστικά ξεκινάνε να μετράνε από το 2024, αφού ο κόσμος που έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της ρύθμιση για το διάστημα πριν το 2012, είναι πολύ λίγος, υπολογίζεται περίπου στους 100.000 μόνο. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων χάνουν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν χρήματα για την περίοδο αυτή των λεγόμενων «μνημονιακών χρόνων», χρόνια δηλαδή που ούτως ή άλλως δούλευαν. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι έτσι όπως έχει φέρει την ρύθμιση η ΝΔ (Ν. 5053-2023), το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί με απόφασή του- ούτε καν με νομοθετική ρύθμιση- να κάνει άρση του ξεπαγώματος των τριετιών, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και ανάλογα με το αν το ύψος της ανεργίας ανέβει πάνω από το 10%. Είναι ουσιαστικά άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης, ενώ η αλήθεια είναι πως ο θησαυρός είναι άνθρακες!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πάνω από 14 εκ. € ενίσχυση στους αγρότες της Πελοποννήσου με απόφαση Πτωχού-Η λίστα για τις δαπάνες

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού η ένταξη 301 αιτήσεων στήριξης για αγρότες συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.179.907,82 € Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εθιμοτυπική συνάντηση Ορφανού με τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Από το Δήμο Ναυπλιέων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό επισκέφθηκε σήμερα (11-4-2024) το πρωί, στο Δημαρχείο, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

2000: Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις πιο αμφίρροπες εκλογές της μεταπολίτευσης

1015: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας και εκδιώκει τους Βουλγάρους. 1241: Ο στρατός της Μογγολικής Αυτοκρατορίας πραγματοποιεί αποφασιστική νίκη κατά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »