prooptiki@msn.com

Γαβρήλος: “Κατάργηση του άδικου νόμου Βρούτση-Να μην θιγούν περαιτέρω οι επικουρικές των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας”

Ερώτηση κατέθεσαν ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και 17 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με την άδικη περικοπή των επικουρικών τους συντάξεων που υφίστανται οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναλυτικά σημειώνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί δήθεν αποκατάστασης των αδικιών και τις υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να προβεί σε αυξήσεις, αλλά επιφυλάσσει περαιτέρω μειώσεις στο ποσό των επικουρικών συντάξεων για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων στο πλαίσιο της εφαρμογής του περίφημου «Νόμου Βρούτση» (ν.4680/2020).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός των άλλων που ήδη έχουν αναδειχθεί με τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Βουλή, είναι η περίπτωση των πρώην εργαζομένων της ΕΤΕ για τους οποίους η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, άμα τη αναλήψει της εξουσίας, ήδη από το 2020 δηλαδή, φρόντισε να καταργήσει την ευνοϊκή διάταξη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλλονται από 1/1/2025, θα είναι πλέον μειωμένες κατά 33%.

Σημειωτέον ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ είχαν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της διακοπής, από την πλευρά της Τράπεζας, καταβολής των επιπλέον ποσών για την επικουρική σύνταξή τους (ΛΕΠΕΤΕ), με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι επί δυο χρόνια. Η αδικία αυτή διορθώθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ρύθμιση που προέβλεπε η Τράπεζα να καταβάλλει ετησίως τα επιπρόσθετα ποσά και ο ΕΦΚΑ να συνεισφέρει ώστε τελικά οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το 55% περίπου της επικούρησής τους. Δυστυχώς, με την αλλαγή της Κυβέρνησης και με τον Νόμο Βρούτση, το ύψος της σύνταξης προκύπτει μειωμένο εξαιτίας του νέου τύπου υπολογισμού της παροχής και την αντίστοιχη κατάργηση της σχετικής ευεργετικής διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπολογίζονται πλέον τα πρόσθετα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια της υπαγωγής τους στο ΛΕΠΕΤΕ. Παράλληλα, η ΝΔ κατήργησε την υποχρέωση της Τράπεζας να καταβάλλει τις συντάξεις των δικαιούχων ΛΕΠΕΤΕ για το έτος 2018, ενώ παράλληλα, λόγω της ένταξής τους στον δημόσιο ενιαίο φορέα επικουρικής ασφάλισης, μειώθηκε και το ποσό της επιπρόσθετης εισφοράς που καλείτο να καταβάλει η ΕΤΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνουν ότι παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί δήθεν σταθεροποίησης της Οικονομίας, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την στήριξη των ασθενών στρωμάτων, όπως οι συνταξιούχοι, αλλά εφαρμόζονται άδικες και εξοντωτικές μειώσεις στις συντάξεις. Η μόνη λύση, υπογραμμίζουν είναι η κατάργηση των εξοντωτικών Νόμων της ΝΔ, όπως ο Νόμος Βούτση.

Η αρμόδια Υπουργός Εργασίας οφείλει να απαντήσεις:

1. Προτίθεται να άρει την αδικία και να αποκαταστήσει τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας από την αδικαιολόγητη, εξοντωτική και πρωτοφανή μείωση που τους επιφυλάσσει η Κυβέρνηση της ΝΔ από 1/1/2025;

2. Σκοπεύει να τροποποιήσει το «νόμο Βρούτση» και να καταργήσει την επίμαχη διάταξη ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις των επικουρικών, επαναφέροντας τον τρόπο υπολογισμού που προέβλεπε ο ν.4618/2019 του ΣΥΡΙΖΑ;

3. Προτίθεται να υποχρεώσει την Τράπεζα να καταβάλλει τα επιπρόσθετα ποσά και επιτέλους να «ανταποδώσει» τις θυσίες που τόσα χρόνια κλήθηκαν να υποστούν οι πολίτες, τώρα που δεν συντρέχουν δημοσιονομικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για επιπλέον μέτρα λιτότητας κατά των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Θέμα στο Πε.Συ.Π για την πορεία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Η πορεία του προγράμματος αντιμετώπισης των κουνουπιών αποτελεί ζήτημα υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας, αφορά την καταπολέμηση σοβαρότατων νόσων που η εξάπλωσή τους σχετίζεται με αυτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας για τη νεανική βία και παραβατικότητα-Χαιρετισμός Γ. Ανδριανού

Ανδριανός στην εκδήλωση του ΕΝΕΕΓΥΛ Αργολίδας για τη νεανική βία και παραβατικότητα: «Η ευθύνη να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »