prooptiki@msn.com

Α. Πουλάς: «Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μερίδα εργατών γης»

Τη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος, των ανασφάλιστων αποκλειστικά απασχολούμενων εργατών γης και αμειβόμενων με εργόσημο, των οποίων οι οφειλές για τα έτη 2017-2019 δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 01-07-2022
Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: «Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μερίδα εργατών γης»

Το «εργόσημο» για την καταβολή της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταξύ άλλων, και των εργατών γης που απασχολούνται σε γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις (και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ως αυτοτελώς απασχολούμενοι), θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 3863/2010.

Παρόλο που έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε, η εφαρμογή του εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα και να δυσκολεύει την ζωή των ασφαλιζόμενων εργατών γης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εκκαθάρισης εργοσήμων για αποκλειστικά απασχολούμενους εργάτες γης και αμειβόμενους με εργόσημο, για τα έτη 2017-2019. Με μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο εξέδωσε στις 30/07/2021 την σχετική εγκύκλιο για τον τρόπο εκκαθάρισης και όρισε τις σχετικές διαδικασίες.

Η εγκύκλιος προέβλεπε την καταβολή της πρώτης δόσης έως την 31/08/2021 και οι επόμενες θα καταβάλλονταν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Επίσης προέβλεπε ότι μετά την λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης πληρωμής τα οφειλόμενα ποσά θα βεβαιώνονταν στο ΚΕΑΟ. Πράγματι μεγάλος αριθμός εργατών γης λόγω της πανδημίας και των δυσχερών οικονομικών συνθηκών δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τις δόσεις και ανέμενε την βεβαίωση του χρέους στο ΚΕΑΟ ώστε μέσω ρύθμισης να το αποπληρώσει σε περισσότερες δόσεις που θα του ήταν πιο εύκολο.

Όμως έχουν περάσει έξι μήνες μέσα στο 2022 και ακόμα τα αναφερόμενα ποσά δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να προβούν σε ρύθμιση και από τις 31/05/2022 βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω των μη βεβαιωμένων οφειλών και ενώ πολλοί από αυτούς έχουν προγραμματισμένες εξετάσεις, νοσηλείες και άλλες πράξεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, με πόλεμο στην Ευρώπη και μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Παράλληλα η κυβέρνηση επαίρεται συνεχώς για τα επιτεύγματα της στην ψηφιακή διακυβέρνηση ενώ συνάνθρωποι μας αυτήν την στιγμή βρίσκονται εκτός υγειονομικού συστήματος και των αντίστοιχων παροχών χωρίς να φταίνε.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

– Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, των ανασφάλιστων αποκλειστικά απασχολούμενων εργατών γης και αμειβόμενων με εργόσημο, των οποίων οι οφειλές για τα έτη 2017-2019 δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί στο ΚΕΑΟ;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Επιδαύρου: Ο Μίλτος Πασχαλίδης σε «Μία φανταστική βραδιά στην Βαγιωνιά»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη το βράδυ της Τρίτης 9 Αυγούστου στην Αρχαία Επίδαυρο στην παραλία «Βαγιωνιά» ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γκιόλας: «Δειλός, αμήχανος και ανεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα για τις υποκλοπές»

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Π. Ψυχογυιός: Ούτε νόμιμο ούτε ηθικό το παρακράτος των παρακολουθήσεων. Είναι θέμα Δημοκρατίας

Ενώ ο ελληνικός λαός περίμενε να ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για ποιο λόγο στήνεται ένα παρακράτος παρακολουθήσεων που μας γυρίζει σε άλλες εποχές και εξευτελίζει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επενδύσεις και έργα στην Ερμιονίδα αντικείμενο των αυτοψιών της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

O περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε την Αργολίδα το πρωί σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου, συνοδεύοντας την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία διενήργησε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »