prooptiki@msn.com

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ: «ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ»

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Αναφορά κατέθεσε σήμερα 24 Ιανουαρίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων που έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους από την έκτακτη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
Οι κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι έχουν απορριφθεί πολλές αιτήσεις κτηνοτρόφων που ζητούν να λάβουν την έκτακτη αυτή ενίσχυση, χωρίς όμως να αναφέρονται οι λόγοι της απόρριψης.
Η διαδικασία της έγκρισης των αιτήσεων εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αργή, παρατηρείται ότι αποκλείει και μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, οι οποίοι όμως πληρούν τις προϋποθέσεις. Σε μια περίοδο όπου ο κλάδος της Κτηνοτροφίας δέχεται απανωτά πλήγματα θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να δείξει ένα αλληλέγγυο πρόσωπο και να συμπεριλάβει όλους τους αιτούντες στην έκτακτη αυτή ενίσχυση.
Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει το ποσό της ενίσχυσης να είναι και αφορολόγητο και ακατάσχετο μιας και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:
Αθήνα 25 Δεκεμβρίου 2023
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Να χορηγηθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους δικαιούχους κτηνοτρόφους»
Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ την με αρ. πρωτ. 47/24-1-2023 επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με την οποία αναφέρονται τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μετά την απόρριψη και τον αποκλεισμό πολλών εξ αυτών από την έκτακτη ενίσχυση, έτσι όπως καταγράφηκε στους πίνακες παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων του Μέτρου 22.
Οι σημαντικές παραλείψεις στην αιτιολόγηση των απορρίψεων έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αποκλείονται των ενισχύσεων. Βασικές αιτίες διαμαρτυρίας είναι, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, η εμφάνιση πολλών εξ αυτών χωρίς εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα έχουν, άλλοι απορρίπτονται παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22 και ακόμη πολλές αιτήσεις χαρακτηρίζονται ως ΕΛΛΙΠΕΙΣ, χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένη αιτιολογία.
Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν ακόμη διότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει αν το ποσό της ενίσχυσης αυτής, για όσους τελικά την πήραν, είναι ακατάσχετο από τις Τράπεζες ή αν θα κατασχεθεί σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος έχει οφειλές.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στους κτηνοτρόφους δείχνει πως δεν συμμερίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφού το κύριο μέλημά της φαίνεται να είναι το πώς θα περικόψει κάθε μορφή ενίσχυσης αδιαφορώντας για το πώς αυτοί θα ανταπεξέλθουν στις διογκωμένες απαιτήσεις σε όλους τους τομείς στον κλάδο τους.
Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις στα θέματα που πνίγουν τους κτηνοτρόφους όπως η εκδίκαση των ενστάσεων και η παροχή ενισχύσεων σε όλους τους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια, η ενημέρωση όλων για τους λόγους που έχουν απορριφθεί, να ληφθεί οπωσδήποτε μέριμνα για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης, αφού τα ποσά αυτά προορίζονται για την αγορά ζωοτροφών και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ και ανεξάρτητα αν είναι κύριος ή όχι ΚΑΔ να αποδίδεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, αφού πληρούνται τα κριτήρια της απόφασης.
Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.
Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2023
Ο καταθέτων βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Απέργης, Καραντζούλης, Βασιλάκου στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Παπαδημόπουλου

Την πρώτη τριάδα υποψηφίων για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ και υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Παπαδημόπουλος. Ο Γιώργος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

100 χρόνια αργειακής επιχειρηματικότητας. Να μιλήσουμε για πολιτιστική οικονομία και δημιουργικότητα;-Του Γιώργου Κόνδη

Οποία η αντίθεσις του Άργους από την Κόρινθον. Εις αυτήν κόσμος σποραδικός, εις το Άργος πλήθος μυρμηγκιών, καθ’οδόν, εις τα καφενεία, τα καπηλεία, την αγοράν,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη

238: Ο Γορδιανός Α’ και ο γιος του, Γορδιανός Β’, ανακηρύσσονται Ρωμαίοι αυτοκράτορες. 1622: Ινδιάνοι σκοτώνουν στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια 347 Άγγλους αποίκους, το ένα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »