prooptiki@msn.com

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ: «ΝΑΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ»

Αναφορά κατέθεσε σήμερα 9 Φεβρουαρίου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή το υπόμνημα που απέστειλε το Πολιτιστικό Κέντρο Ιρίων και αναφερόταν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας με την έλλειψη εργατών γης.
Ο βουλευτής αναφέρει στον Υπουργό την ανάγκη να βγαίνουν οι άδειες εργασίας στους αλλοδαπούς εργάτες άμεσα, ώστε να ενισχυθεί η συγκομιδή των προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα.
Η μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες έκδοσης αδείας στερεί από τους αγρότες τη δυνατότητα να πουλήσουν την φετινή παραγωγή, οποία σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα και ενέργεια, καθίσταται ολοένα και πιο ασύμφορη. Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι αγρότες τη γη τους, είναι πλέον ορατός.
Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:
9-2-2023 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εργατών γης»
Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ το υπόμνημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων το οποίο απεστάλη μετά από συνάντηση με αρμόδιους φορείς και αφορούσε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατών γης, το οποίο ταλανίζει εδώ και καιρό τους αγρότες του νομού και εμποδίζει την συλλογή των προϊόντων που παράγονται, με καταστρεπτικές συνέπειες.
Η έλλειψη εργατών γης, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαποί δημιουργήθηκε μετά από την υπέρ του δέοντος αυστηρή συμπεριφορά των κρατικών φορέων ως προς τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους, με αποτέλεσμα οι άδειες εργασίας προς τους αλλοδαπούς να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε απουσία εργατικών χεριών, με συνεπακόλουθο να καθυστερεί σημαντικά η συλλογή των εσπεριδοειδών αλλά και πλήθους παρεμφερών εργασιών.
Προσθέτοντας το μεγάλο αυτό πρόβλημα στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση εξ αιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στα καύσιμα και στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα γεωργικά εφόδια και στο κόστος εργασίας, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσχερέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες οι οποίοι οδηγούνται πλέον σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Η απλούστευση των διαδικασιών, η ταχύτατη έκδοση αδειών και η κατανόηση στους ελέγχους προς το εργατικό προσωπικό της περιόδου αυτής, είναι τουλάχιστον αυτονόητα ώστε να λυθεί ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού.
Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.
Συν:(1) Υπόμνημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων.
Αθήνα, 9 Φεβουαρίου 2023
Ο καταθέτων βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας αφού ευχηθεί καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνει ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ Ι. Ματζούνης θέλει να τον ευχαριστήσει για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων που απαρτιζόταν από τον πρόεδρο Μακρή Παναγιώτη τους Αντιπρόεδρους Δήμα Γρηγόριο και Καράμπελα Γεώργιο, τον γραμματέα Χρόνη Κωνσταντίνο και β γραμματέα Μπακρυσιωρη Δημήτριο .
Θέματα της συνάντησης ήταν τόσο τα προβλήματα που αφορούν το νομό Αργολίδας όσο και θέματα που αφορούν τα έργα υποδομής, το οδικό δίκτυο του νομού και η τουριστική προώθηση του νομού Αργολίδας .
Κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε θετικό κλίμα κατατεθήκαν σειρά προτάσεων για δράσεις τόνωσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση καθώς και την ανάγκη να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας θέλει να ευχαριστήσει τον κ Ματζούνη για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα μας για συνάντηση καθώς και την δέσμευση του για συνεργασία με όλους τους φορείς , σωματεία και συλλόγους για την υλοποίηση σημαντικών έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιφέρειας Αργολίδας .
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Μακρής
Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Χρόνης

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μικρασιάτικα 2024: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη Νέα Κίο με survivor party για παιδιά

Συνεχίζονται τα πολιτιστικά δρώμενα στη Νέα Κίο που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2024». Σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 15

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο Δήμο Άργους-Μυκηνών ρίχνει το “μπαλάκι” το Υπουργείο για το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

Απάντηση σε Αντρέα Πουλά: «Στην ευχέρεια του οικείου Δήμου η βελτίωση της κτιριακής υποδομής του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας για τη φιλοξενία περισσότερων μαθητών» Σε απάντηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η “ΝΙΚΗ” έφερε στη Βουλή την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων σε Ναύπλιο και Άργος

Δύο έγγραφες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις πόλεις Άργους και Ναυπλίου σχετικά με την αντισεισμική προστασία των Δημοσίων Κτιρίων και ειδικά των σχολικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναφορά Ανδριανού για την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Άργους περί επιστροφής επιδοτήσεων ρεύματος

Αναφορά Ανδριανού στη Βουλή για την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Άργους για την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »