prooptiki@msn.com

Ανακοίνωση Ιατρικού συλλόγου για τον Ιό Δυτικού Νείλου

Με αφορμή τη λίστα του ΕΟΔΥ για τις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει:
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός δηλωθέντων περιστατικών με λοίμωξη από την αρχή του έτους μέχρι τις 10/10/2023, ανέρχεται στα 157.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας το 1937 και αναγνωρίστηκε σε πτηνά στην περιοχή του δέλτα του Νείλου το 1953.
Η ανθρώπινη λοίμωξη είναι συχνότερα το αποτέλεσμα των τσιμπημάτων από τα μολυσμένα κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται όταν θρέφονται από μολυσμένα πτηνά (κυρίως άγρια πτηνά), τα οποία κυκλοφορούν τον ιό στο αίμα τους για λίγες μέρες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και στα ζώα, όπου μπορεί να πολλαπλασιαστεί και πιθανώς να προκαλέσει ασθένεια. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας(άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια νοσήματα.
Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.
Η θεραπεία είναι υποστηρικτική για ήπια περιστατικά, ενώ εάν χρειαστεί νοσηλεία, περιλαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, αναπνευστική υποστήριξη και πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο.
Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
• Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών (στάσιμα νερά).
• Τήρηση μέτρων προστασίας από κουνούπια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα άτομα με ανοσοκαταστολή και στα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γ. Γαβρήλος: «Τα προβλήματα της λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ είναι πολλά, με θύματα τους συνταξιούχους. Η νέα Διοίκηση οφείλει να απαντήσει αναλυτικά»

Μη ικανοποιητικές οι απαντήσεις που έδωσε ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κ. Βαρβέρης, στις ερωτήσεις του Τομεάρχη Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Γαβρήλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας-9η διάλεξη: «Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση»

Το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνεχίζουν τον κύκλο διαλέξεων ομιλιών στο πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους ζωγράφους της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με 17 νέες συλλήψεις η επιχείρηση-σκούπα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2023 έως και χθες (29.11.2023), στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »