prooptiki@msn.com

Αβεβαιότητα για τις τιμές της Ναβαλίνα και αισιοδοξία για την κλημεντίνη

Απρόβλεπτη είναι η φετινή χρονιά στην Πελοπόννησο τόσο για τα πορτοκάλια όσο και για μανταρίνια .Οι ζημιές που έγιναν κατά περιοχές τον Ιανουάριο από τον πάγο έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο για τις αποδόσεις ,την ποιότητα και φυσικά για την αγορά.
Αν και βρισκόμαστε δέκα μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής εκείνο που καταγράφεται με σιγουριά είναι ότι δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον και από εκεί και πέρα το μόνο σίγουρο είναι η επιθυμία για μία τιμή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.
Στην Κορινθία ο Γεωπόνος Γιώργος Γεωργίου αναφερόμενος στην πορεία των πορτοκαλιών θα επισημάνει ότι : «οι τιμές που είχε το πορτοκάλι τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε συρρίκνωση της καλλιέργειάς του και την αντικατάστασή του από ελιές ,σταφύλια και βερίκοκα Ο πάγος έκανε μεγάλη ζημιά προκαλώντας ζημιές ακόμα και στο φυτικό κεφάλαιο και πάμε σε μία χρονιά που θα έχει μειωμένη παραγωγή Η μείωση αυτή αναμένεται να φθάσει το 50 % για τα πορτοκάλια αλλά για τα λεμόνια θα φθάσει πάνω από το 60%.
Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι τα δένδρα που δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον πάγο ποιοτικά έχουν καλή παραγωγή Ναβαλίνας.».
Αργολίδα
Στην Αργολίδα όπου η καλλιέργεια των πορτοκαλιών είναι το βασικό στήριγμα του εισοδήματος των παραγωγών ο παραγωγός Τάσος Λέρμας μας ανέφερε ότι : «το ξεκίνημα της πρώιμης ποικιλίας μανταρινιού SRA 89 είναι καλό και προοιωνίζει για μία καλή χρονιά τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο τιμών . Ηδη η Κλημεντίνη SRA 89 ξεκίνησε με την τιμή των 70 λεπτών ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 60 λεπτά Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αν όλα πάνε καλά η τιμή μπορεί να ικανοποιήσει τους παραγωγούς που περίμεναν μία απόδοση μεγαλύτερη κατά 5-10 λεπτά. Σε ότι αφορά το πορτοκάλι είναι νωρίς οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά θα πρέπει να αναφερθεί η αύξηση στα κοπτικά και σε άλλα είδη συσκευασίας Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι περιέχει μεγάλο ρίσκο» Ο γεωπόνος Σωτηρόπουλος Βασίλης τόνισε ότι : « η κληγμεντίνη πάει για μία καλή χρονιά αφού φέτος έχει πολύ καλό μέγεθος και σίγουρα πολύ καλή ποιότητα. Στα μανταρίνια δεν αναμένεται να υπάρχει μεταβολή στις παραγόμενες ποσότητες Σε ότι αφορά τις Ναβαλίνες ο Βασίλης Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι : « είναι σε καλό μέγεθος και σε καλές ποσότητες Η χρονιά είναι κατά 10 μέρες πιο όψιμη από την περασμένη χρονιά»
Τέλος η Πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Αννα Λαμπάδα δήλωσε : « ότι και αυτή τη χρονιά έχουμε μείωση της παραγωγής και στις παγόπληκτες θα υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα Αντίθετα σε περιοχές όπως το Σκαφιδάκι,το Σχοινοχώρι και τα Σταθεικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή . Η οψιμότητα της χρονιάς πάει πίσω και τις εμπορικές συναλλαγές Αν όμωςμιλάμε για μία τιμή που δεν θα μας βάλει μέσα τότε πρέπει να πάμε από τα 0,35 λεπτά Σε ότι αφορά το μανταρίνι έχει πολύ καλή ποιότητα και στο τέλος του μήνα θα έχουμε εικόνα για την ποσότητα του»
Λακωνία
Από την Λακωνία ο Γεωπόνος Σταύρος Χρυσαδάκος δήλωσε ότι : « Η Λακωνία βρίσκεται στο κλείσιμο της περιόδου που αφορά τα Βαλέντσια και ετοιμάζεται για τις Ναβαλίνες. Είναι μάλλον νωρίς για να αναφερθούμε στις τιμές της αγοράς αλλά θα πρέπει να καταγράψουμε ότι τόσο σε επιπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο ποσότητας πήγαμε πολύ καλά Τις επόμενες μέρες που θα αρχίσει η συγκομιδή θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την διαμόρφωση των τιμών. Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τον Αγροτικό σύλλογο Ευρώτα μας ενημέρωσε ότι : «αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με την προώθηση των τελευταίων ποσοτήτων Βαλέντσια που κοστολογούνται στα ,30 λεπτά ανα κιλό χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι Ναβαλίνες στην περιοχή μας αργούν ακόμα και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται θα οδηγήσουν σε νέα καθυστέρηση της συγκομιδής Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% αλλά η ποιότητα θα είναι πολύ καλή »
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της IIncofruit Hellas Η λακωνία την περασμένη χρονιά είχε την μεγαλύτερη παραγωγή με 320 χιλιάδες τόνους ενώ στα μανταρίνια η Αργολίδα είχε τον κυριότερο όγκο με 32.600 τόνους

ypaithros.gr-Γιώργος Αργυρίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας