prooptiki@msn.com

Έρευνα: Κλειστό 1 στα 4 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας!- Μόλις το 4% των επιχειρήσεων είναι τουριστικές

Το 23% των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είναι «κλειστά» και μόλις στο 4% γίνεται τουριστική χρήση. Στα περισσότερα “κλειστά” ακίνητα, ωστόσο, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για καταλύματα και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσίασαν για δεύτερη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων, στο Μέγαρο του ΕΒΕΑ, για τη χρήση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα με 100% απογραφική κάλυψη 79 οδών και στοών το 2013, δείχνουν ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν κτήρια ξενοδοχείων, καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέρχονται σε 99, έναντι 54 το 2022, και αντιπροσωπεύουν το 4,1% του συνόλου των 2.426 επιχειρήσεων που καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας, έναντι αντίστοιχου μεριδίου 2,9% (από σύνολο 1.887 επιχειρήσεων) στην αντίστοιχη έρευνα του 2022.

Κυρίαρχη χρήση των ακινήτων του εμπορικού τριγώνου και της περιοχής της Πλατείας Ομονοίας είναι η “αχρησία”, ήτοι τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα καταστήματα και χώροι ορόφων σε ποσοστό 23%, ενώ τα ακίνητα (ιδίως διαμερίσματα και χώροι γραφείων) που χρησιμοποιούνται για τουριστικές χρήσεις (ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση), καταλαμβάνουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά χρήσεων ακινήτων της Αθήνας.

-Στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας οι δύο κυριότερες χρήσεις είναι η λιανική πώληση ειδών ένδυσης και υπόδησης (16,2%) και η παροχή υπηρεσιών εστίασης και διασκέδασης (14,4%).
– Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία καταστημάτων λιανικού εμπορίου που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα αγοραστικών αναγκών.
-Η κατηγορία κλειστά/κενά/αδιάθετα αντιπροσωπεύει το 22,9% του συνόλου. Σε σημαντικό μέρος τους γίνονται εργασίες ανακαίνισης ή μετατροπής σε τουριστικά καταλύματα. Εδώ επίσης ανήκουν καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες ιδιοκτησίες και κτήρια αναμένουν τις αποφάσεις των επενδυτών.
-Τα καταστήματα εστίασης παρουσιάζουν βραχύτερο κύκλο ζωής από άλλεςmχρήσεις.Νέα καταστήματα εστίασης ανοίγουν και υφιστάμενα κλείνουν με μεγαλύτερη συχνότητα

Η έρευνα επισημαίνει ότι η ιστορικότητα και η βιωσιμότητα της περιοχής επιβάλλουν τη διατήρηση της εμπορικότητας σε συνδυασμό με την αρμονική ανάπτυξη άλλων χρήσεων όπως η εστίαση και η φιλοξενία.

H συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την μεγαλύτερη καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα με 100% απογραφική κάλυψη του εμπορικού κέντρου και είναι η μεγαλύτερη επί του πεδίου χαρτογράφηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες διεθνώς.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές της Α΄Αθηνών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς εμπορικών επιχειρηματικών οργανώσεων της πόλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Σταύρος Καφούνης σημείωσε:

«Είμαι ευτυχής γιατί ο στόχος μας να παρέχουμε αξιόπιστα και ολοκληρωμένα στοιχεία τόσο στην πολιτεία όσο και στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, γίνεται πλέον πράξη. Γνωρίζουμε ότι χωρίς σωστά δεδομένα είναι αδύνατος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η σωστή στόχευση από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος αλλά και αδύνατη η λήψη σωστών αποφάσεων για την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εμείς παραδίδουμε ανοικτή προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο την 100% καταγραφή όλων των χρήσεων γης στην καρδιά της πόλης αλλά και των τάσεων που διαχρονικά εμφανίζονται.

Η τεράστια σημασία της έρευνας είναι αυτή που την έκανε θεσμό. Επόμενος στόχος μας πλέον είναι η καταγραφή να διευρυνθεί και σύντομα να καλύψει όλες τις τοπικές αγορές της Αθήνας και -γιατί όχι, όλης της χώρας. Το επιτυχημένο της αποτέλεσμα αποδεικνύει και την τεράστια σημασία που έχει η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί προσωπικό μου στόχο και που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς την αντίστοιχη ανταπόκριση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό του, τον Πρύτανη καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη καθώς και τον Δήμο Αθηναίων που φέτος μας έδωσε την στήριξή του. Η πολύπλευρη συνεργασία του Ε.Σ.Α και του Ο.Π.Α, τόσο με τη συγκεκριμένη επιστημονική καταγραφή όσο και με την εξαμηνιαία έρευνα των αποτελεσμάτων των εκπτωτικών περιόδων και τη θεσμοθέτηση των Retail Customer Experience Awards που για πρώτη φορά βγάζουν τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αγορά για να αξιολογήσουν τις συμμετοχές και να επιλέξουν τους νικητές, είναι για εμάς μόνο η αρχή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες συνεργασίες των δύο φορέων, ευελπιστώντας να αποτελέσουμε παράδειγμα για παρόμοιες πρωτοβουλίες από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρηματικές οργανώσεις της χώρας».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΟΠΑ κ. Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη, τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου, τον καθηγητή κ. Γιώργο Μπάλτα, αλλά και τα μέλη του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΟΠΑ για την άψογη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη αποδώσει αρκετούς καρπούς. Ένας από αυτούς τους καρπούς είναι η έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα, η οποία αρχίζει να αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς για το εμπόριο της Αθήνας. Η στρατηγική σημασία της έρευνας αυτής θα βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στην αγορά και αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τις στρατηγικές αποφάσεις προσαρμογής στη σύγχρονη οικονομία των επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών. Τέτοιες συνεργασίες των πανεπιστημίων και των φορέων που εκπροσωπούν πολυάριθμους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποδεικνύουν έμπρακτα τη σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και αφήνουν ως παρακαταθήκη το θετικό αποτύπωμά τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας».

Πηγή: tornosnews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους»

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» διοργάνωσε παρουσίαση – συζήτηση με θέμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου παρακολούθησης δεδομένων της κλιματικής αλλαγής

Δημοσιοποιήθηκε η τροποποίηση της πρόσκλησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την δημιουργία ς. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, που υπέγραψε την πιο πάνω πρόσκληση,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΟΙΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ 17 ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου: Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια με πυροβολισμούς

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ναυπλίου απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα χθεσινά επεισόδια από ομάδα Ρομά με πυροβολισμούς, για την Παρασκευή 8/12/2023, στην πύλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου -Τα θέματα της συνεδρίασης

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 4.00 μ.μ, στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »