prooptiki@msn.com

Άργος: Γιορτάσθηκε ο Άγιος Χαράλαμπος στο αρχοντικό των δύο πρωθυπουργών που καταρρέει-Γράφει ο Σίμος Βαρδάκας

Την παραμονή και ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, γιορτάζει, στο βάθος του κήπου της οικίας Τρικούπη, ένα εκκλησάκι, που το πνίγει η ανεξέλεγκτη βλάστηση που κυριαρχεί στον όλο χώρο.
Μόνον τότε ανοίγει η σιδερένια πόρτα της οδού Δαναού, του αρχοντικού των δύο (2) πρωθυπουργών, του Σπυρίδωνα και του Χαριλάου Τρικούπη, που καταρρέει. Καθαρίζονται τα αγριόχορτα και τα κλαδιά από τα δέντρα που εμποδίζουν, τοποθετούνται κάποιες λάμπες και διαμορφώνεται η πρόσβαση στην μικρή εκκλησία, μπροστά από την υπό κατάρρευση κατοικία και εν συνεχεία ακολουθώντας τη διαδρομή ενός εγκαταλελειμμένου, γαλλικής αρχιτεκτονικής, ολοφάνερα δοξασμένου κήπου.

Η νέα Δημοτική αρχή οφείλει να κινηθεί γρήγορα, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να μην καταρρεύσει το ιστορικό, διατηρητέο Αρχοντικό και να φροντίσει όσα το περιβάλλουν (εκκλησάκι, κήπος). Με δεδομένο ότι το οικόπεδο οικίας Τρικούπη συνορεύει με αρχαιολογικές ανασκαφές, η αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου, που μπορεί να περιλαμβάνει και αυτές τις ομοειδείς ανασκαφές (υπολείμματα εκτεταμένου βυζαντινού οικισμού) πίσω από το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο (με σχέδια Τσίλλερ), μπορεί να αποδώσει ένα σημαντικό τοπόσημο για την πόλη των Αργείων.

Η τελευταία απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, σε σχετική ερώτηση :
“…. Η οικία Σπυρίδωνα Τρικούπη στο Άργος, χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟΑ ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/6665/300/22.2.1983- ΦΕΚ 229/Β/28.4.1983), βρίσκεται στο μέσον οικοπέδου έκτασης 3.829 τ.μ., στο κέντρο του Άργους. Το οικόπεδο και το κτήριο ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι αρμόδια για τη λήψη σωστικών μέτρων και για τα έργα αποκατάστασης του μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3028/2002. Η συνύπαρξη στο ίδιο οικόπεδο ανεσκαμμένων αρχαιοτήτων καθιστά απαραίτητη την σύνταξη και υποβολή μελέτης αποκατάστασης, όχι μόνον της οικίας, αλλά και του περιβάλλοντος αυτής χώρου. Για τα ανωτέρω δύο μνημεία, δεν έχουν έως σήμερα κατατεθεί μελέτες από τους ιδιοκτήτες τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύνανται να συνδράμουν με την παροχή τεχνογνωσίας στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και στην επίσπευση εξέτασής τους από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ…”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» 2024 με μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα

Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 18:00, στο συνεδριακό κέντρο της έκθεσης* θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρήσεις». Το Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι του Ναυπλίου για το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου-Αποχή 12 και 15 Απριλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την 10η Απριλίου 2024, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση των μελών του στο υπό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »